Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda rekao je da je novac od MMF-a najjeftniji i da dodatni prihod od akciza neće ići za izgradnju autotuta, nego su sigurnost da će krediti koji će postati efektivni biti vraćani.

“Novac od MMF-a je najjefitniji novac, a pismo namjere je izraz volje vlasti BiH. Često se postavlja teza da je to MMF nametnuo, a to nije tačno. Juče smo poslali dopunsko pismo i obavezali smo se da ćemo stvari ispuniti. To se odražava na kreditni rejting i sve je usko povezano”, kazao je Bevanda, gostujući u programu N!.

Bevanda ističe da MMF nudi najjeftiniji novac, a s druge strane, ta institucija ozbiljno utiče na kreditni rejting zemlje, stavove Svjetske banke, EBRD-a…

“Nije svejedno koji kreditni rejting država ima i gdje je pozicionirana. Kakav je naš rejting i gdje smo mi pozicionirani?”, objasnio je Bevanda.

ON kaže da je zadržan kreditni rejting i nije bilo padova zadnjih godina.

“Nadam se da ono što je na fiskalnom polju postignuto biće dovoljno da rejting ostane isti ili povećan. To znači jefitniji pristup novcu i nomalan odnos sa financijerima. Mi u Ministarstvu financija smo uradili strategiju upravljanja javnim dugom i to je rezultat saradnje sa svim nivoima vlasti. Usvojena je bez nekih tenzija. Radimo još par stvari. Završili smo registar zaposlenih, što je bio zahtjev Svjetske banke, kontrolišemo budžetsku potrošnju, ne povećavamo javnu potrošnju, kontrolišemo upošljavanje i napravili smo rezove u troškovima”, dodao je Bevanda.

Na pitanje da li će akcize donijeti poskupljenja ili ne, Bevanda je odgovorio: –

“Zašto sam bio za akcize? To mi nije donijelo poene, bilo je i minusa. Mi znamo kakva nam je putna infrastruktura, znamo za ključni Koridor 5C što je nama žila kucavica koji je međunarodni koridor koji povezuje Evorpu s našim jugom… Bilo je pitanje trebali li napraviti graditi tu autocestu ili ne. Entitetska preduzeća za gradnju autoputeva su od kreditora ocjenjeni kao kreditno nesposobni. Došlo je do zamrzavanja svih kredita koji su bili u fazi ugovaranja i ugovoreni. Svugdje se tražilo osiguranje. Ovaj dodatni prihod od akciza neće ići za izgradnju autotuta. Ona je sigurnost da će krediti koji će postati efektivni biti vraćani. To je sva suština priče o akcizama”, rekao je Bevadna.

(BN)

Prethodni članakUmjetnička galerija Centra za kulturu i obrazovanje Doboj: “Dok čekam svitanja” promocija knjige
Naredni članakRepublika Srpska od danas zaduženija za 100 miliona KM