Od 1. februara počinje primjena izmijenjenog zakona o akcizama. Od tog dana gorivo će biti skuplje. Prema najavama, biće skuplje i namirnice, te brojne usluge. Slijedi li jedan od najvećih udara na džepove građana u BiH posljednjih godina?

Ranko Sarajlić, stočar je iz Gradiške kaže da skuplje gorivo znači i skuplju proizvodnju te za njega dileme nema. Cijene voća, povrća, mesa – neminovno će rasti. Subvencije su, kaže, male a ni one ne bi pomogle.

“Ovo do sada što je dato regresirano gorivo, to je jako malo. To mora biti najmanje 150 litara za ratarsku proizvodnju odnosno za voćarsku i povrtarsku 300 litara po hektaru da bi to imalo efekta. Međutim ni ovo neće doprinijeti da ne dođe do poskupljenja životnih namirnica”, rekao je Sarajlić.

Mlijeko i mliječni proizvodi neće biti izuzetak, kaže direktor sarajevskog “Milkosa”.

“Sa sigurnošću mogu da kažem da će doći do povećanja troškova proizvodnje kako mlijeka na kraju vjerovatno i gotovih proizvoda”, kazao je Adin Fakić, direktor “Milkosa”.

Izvjesno je i poskupljenje hljeba i ostalih pekarskih proizvoda mišljenja je direktor “Krajina Klasa”. Pitali smo – za koliko?

“To može biti na godišnjem nivou da rastu i, 1, 2, 3 odsto. Neće sad svi proizvodi poskupiti. Neki će poskupiti pet, neki deset posto neki neće ništa. Ali generalno kad napravimo presjek, to je godišnji rast od od dva do tri odsto”, rekao je Saša Trivić, direktor “Krajina Klasa”.

Iz “As” holdinga u okviru kojeg posluju proizvođači pekarskih proizvoda “Klas” i “Sprind” ali i druge kompanije poput “Vispaka” – tvrde njihove cijene neće rasti.

“Mi pratimo stanje sa zakonom o akcizama na gorivo, pratimo i stanje zabrinutosti građana od posljedica istog. Dobra vijest je da neće doći do poskupljenja proizvoda članica AS grupacije”, rekao je Andrea Tomašević Kolenda, Kancelarija za odnose s javnošću “As” holdinga.

Očekivano, skuplje gorivo odraziće se i na prevoznike.

“Ni Centrotrans a ni drugi prevoznici neće moći samostalno podnijeti ovaj dodatni namet te će vrlo vjerovatno doći do povećanja cijena autobuskih karata. U ovom momentu mi ne možemo reči u kojem procentu će biti skuplje karte u autobuskom prevozu u BiH”, rekla je Aida Smajić, “Centrotrans”.

Sve ovo dolazi nakon izmjena zakona o akcizama. izmjenjeni zakon o akcizama primjenjvaće se od  1 februara. Od tog dana na pumpama u BiH biće nove, veće cijene goriva.

“Akcize su u iznosu od 15 feninga povećanje. PDV na to je neka 2,5 feninga, realno je očekivati za 17,5 feninga poskupljenje goriva”, rekao je Milenko Bošković iz Udruženja distributera naftnih derivata FBiH.

Koliko će građani konačno plaćati više? Na primjeru rezervoara od 50 litara do sada ste izdvajali oko 100 KM od 1. februara izdvajaćete i do 10 maraka više.

(N1)

Prethodni članakTužilaštvo odbija završiti istragu
Naredni članakDačić otvorio izložbu “Jasenovac-pravo na nezaborav”