Toplije proljetne temperature mnogi će dočekati s oduševljenjem, ali one će sa sobom u neke dijelove Europe, posebno na područje Balkana, donijeti opasne oluje i poplave, objavio je u svojoj velikoj prognozi za proljeće meteorološki servis AccuWeather.

Područje od Njemačke pa sve do Bjelorusije i Ukrajine bit će izloženo ekstremnim vremenskim uslovima i olujama, dok će obilne kiše dovesti do velike opasnosti od poplava na balkanskom poluostrvu. Na zapadu Evrope očekuje se sušno, čak i iznadprosječno toplo.

Razorne oluje i nevremena od Njemačke do Baltika

Oluje i jaki vjetrovi neće biti neuobičajena pojava u proljetnim mjesecima na području Njemačke i Poljske, a nisu isključene ni razorne grmljavinske oluje, piše meteorolog AccuWeathera Tyler Roys.

“Već početkom proljeća očekuju se jake oluje na području Njemačke koje bi mogle dovesti do haosa u prometu. Najveća opasnost od oluja prijeti krajem aprila i početkom maja. Minhen i Berlin u Njemačkoj, Kijev u Ukrajini i Minsk u Bjelorusiji će biti u najvećoj opasnosti od učestalih oluja sa grmljavinom”, piše AccuWeather.

Osim oluja, ovim područjima prijete i poplave, a moguća je i pojava tornada.

Obilna kiša i oluje povećaće opasnost od poplava na Balkanu

Dok će razorne oluje stvarati ozbiljne probleme sjevernije, područja od Alpa do Balkana bit će u velikoj opasnosti od poplava.

“Dok je u većem dijelu zime zabilježena ispodprosječna količina kiše i snijega na Balkanu, krajem zime očekuje se pojava oluja i obilnih kiša koje će se nastaviti i u proljećnim mjesecima”, kazao je Reppert. Opasnosti od poplava pridonijeće i otapanje snijega u višim krajevima.

Razdoblja s obilnom kišom mogla bi se u ovim područjima zadržavati i po više uzastopnih dana, predviđa AccuWeather. Snijeg će još biti moguć u najvišim predjelima sve do kraja marta.

Osim opasnosti od poplava, postojaće i opasnost od klizišta, ali prvenstveno u višim predjelima.

Toplije i sušno vrijeme od Francuske do Pirineja

Nakon jedne od najkišovitijih zima u istoriji, Francusku očekuje iznadprosječno sušno proljeće. Na ovom se području ne očekuje mnogo oluja i padalina, a najkišovitije će biti na samom početku proljeća, u martu.

Očekuju se dugotrajna razdoblja sušnog i toplog vremena, pa će proljeće na trenutke na ovom području više podsjećati na ljeto, piše AccuWeather.

Sušno i u Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Belgiji i skandinavskim zemljama

Na sjeveru Evrope također se ne očekuju ekstremni vremenski uslovi, što će donijeti olakšanje tamošnjem stanovništvu nakon snježnih oluja koje su ta područja pogađale u decembru i januaru.

Ipak, u Irskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu očekuje se pojava nevremena s obilnijom kišom, ali ona neće biti česta.

(Index.hr)

Prethodni članakDijaspora je važan resurs Srpske
Naredni članakSutra oblačno i veoma hladno sa snijegom