Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je, povodom obilježavanja 78 godina od bitke na Kozari, da je stradanje srpskog naroda na Kozari izuzetno jak simbol borbe za slobodu.

– Žrtva koju je Kozara podnijela zadužila je nas i buduće generacije da baštinimo vrijednosti slobodarskog duha i Narodno-oslobodilačke borbe – naveo je Višković.

On je isakao da je pruženi otpor pokazao veliku snagu i hrabrost kako boraca, tako i civilog stanovištva tog kraja, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

– Na nama je i da ne dopustimo umanjivanje značaja događaja kao što je bitka na Kozari i iskrivljavanje istorijskih činjenica, uz želju da se ovakvo stradanje više nikada ne ponovi – naveo je Višković.

Na Mrakovici je danas obilježeno 78 godina od bitke na Kozare u kojoj je ubijeno oko 40.000 civila, a 68.000 je protjerano i internirano u logore.

Bitka na Kozari počela je 12. juna 1942. godine i trajala do noći između 3. i 4. jula, kada je probijen neprijateljski obruč. Ova bitka se pominje i kao kozaračka epopeja i to je prostor na kojem je počinjen jedan od najvećih genocida nad srpskim narodom u Drugom svjetskom ratu.

Foto: twitter.com/Vlada_Srpske

Izvor: RTRS

Prethodni članakVRIJEME: Sutra sunčano i toplo, poslije podne ponegdje kiša
Naredni članakPašalić: Uloženo 215 miliona KM u projekte zaštite od poplava