Cilj Prijedloga zakona o visokom obrazovanju jeste usklađivanje domaćeg sistema sa promjenama u evropskom visokom obrazovanju, a zakonskim odredbama propisani su nivoi i vrste obrazovanja.

Prijedlogom zakona o visokom obrazovanju uređuju se ciljevi i principi visokog obrazovanja, osnivanje, organizacija i rad visokoškolskih ustanova, te opšta načela u oblasti obezbjeđenja kvaliteta u visokom obrazovanju, navedeno je u obrazloženju zakonskog rješenja koje bi Narodna skupština Republike Srpske trebalo da razmatra na predstojećoj redovnoj sjednici.

Zakonskim odredbama uređuju se i obrazovna, naučnoistraživačka i umjetnička djelatnost visokoškolskih ustanova, prava i obaveze akademskog osoblja i studenata, tijela u oblasti visokog obrazovanja, kao i finansiranje visokoškolskih ustanova.

Tokom primjene važećeg Zakona pokazalo se da određena zakonska rješenja treba preciznije, jasnije ili drugačije urediti.

Pokazalo se da postupak akreditacije, koji je važećim Zakonom propisan kao neobavezan, treba propisati kao obavezu svim visokoškolskim ustanovama, da bi bila obezbijeđena veća prepoznatljivost, prohodnost, uporedivost i kvalitet domaćih visokoškolskih kvalifikacija van granica Republike Srpske i BiH.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske zakazna je za utorak, 16. jun.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakZP „Elektro Doboj”: Prekid u napajanju zbog planiranih radova
Naredni članakKrokodil napao novinarku