U mjestu Lipa završena je dvodnevna manifestacija “Dani Vučijačke brigade Lipa 2020”, koja je održana kao uspomena na herojsku odbranu prostora koji danas povezuje Doboj i opštine Modriča, Derventa, Vukosavlje i Brod. U spomen-crkvi posvećenoj Svetom Jovanu Vladimiru na Lipi služena je liturgija, održan parastos i položeni su vijenci na spomen-obilježja poginulim srpskim borcima.

Svake godine pred Spasovdan na koti Lipa prisjećaju se borbi vođenih 1992. godine, kada je spriječeno dalje cijepanje Republike Srpske i omogućen nastavak proboja koridora. Marko Goranović je braneći svoj narod na Lipi ostao bez noge. Prošlo je 28 godina, ali slike ne blijede.

-Meni je drago što se ovo ovdje obilježava i što sam učestvovao u odbrani Republike Srpske. U Drugom svjetskom ratu poginuo mi je djed i dva strica. Kada sam došao iz Njemačke rekao sam ženi da odoh u borbu, iako sam ja mogao otići i odvesti ženu i djecu u Njemačku, ja to nisam htio, Rekao sam sebi, kad su moj djed i stričevi branili ovaj prostor onda, braniću ga i ja sada – izjavio je Marko Goranović, ratni vojni invalid.

Marko Goranović, ratni vojni invalid

Tokom prva tri mjeseca odbrambeno-otadžbinskog rata 1992. godine na liniji odbrane od Modriče i Doboja, na planini Vučijak, na koti Lipa, zaustavljen je prodor regularnih jedinica Hrvatske vojske i paravojnih muslimansko-hrvatskih snaga iz pravca Broda i Dervente u dubinu srpske teritorije na Trebavi i Ozrenu. Vučijačka brigada je za mjesec dana braneći liniju dugu oko 26 kilometara imala oko 200 poginulih i 400 ranjenih boraca.

-Ova brigada imala je slavan put i to ne samo na Vučijaku. Poslije teških i krvavih borbi na Vučijaku preformirana je u laku pješadijsku brigadu i nastavila junačku borbu na odbrani Ozrena, a zatim i na odbrani grada Doboja, gdje je i dočekala kraj rata – rekao je Mirko Stojčinović, bivši komandant Vučijačke brigade.

Mirko Stojčinović, bivši komandant Vučijačke brigade

-Odbrana linije Vučijaka-Lipe, odnosno dijela čitavog poteza Vučijaka je bila od velikog značaja za koridor. Ljudi su svojim štitom, bez dovoljno metaka i pomoći sa strane, dok nisu došli Krajišnici da probijemo koridor, odbranili ovaj prostor jedno određeno vrijeme i sačuvali put da probijemo koridor, kako bi se spojili sa maticom Srbijom – izjavio je Duško Pajić, predsjednik Mjesne boračke organizacije Podnovlje.

Duško Pajić, predsjednik Mjesne boračke organizacije Podnovlje

Na značaj bitke na Lipi ukazao je i predsjednik BORS-a Milomir Savčić. Odbranom ovog prostora stvoreni su uslovi za vojnu operaciju “Koridor života”, najslavniju bitku u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

-Čestitam pripadnicima Vučijačke brigade i svih ostalih jedinica vojske i policije koje su dejstvovale na ovom prostoru, i koje su uspjele da u narednom periodu zajedno sa snagama Prvog krajiškog korpusa izvrše proboj koridora i fizičko spajanje istočnog i zapadnog dijela Republike Srpske – rekao je Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske

Lipa se nalazi na petomeđi grada Doboja i opština Modriča, Derventa, Vukosavlje i Brod. Prvi čovjek grada Doboja zahvalio se div junacima, koji položiše život za slobodu i Republiku Srpsku.

-Naravno da su ovo datumi i dani koji su značajni za sve nas, kojih moramo da se sjećamo i da ih prenosimo mlađim generacijama. Ne smijemo da zaboravimo svoju prošlost, moramo čuvati i graditi svoju sadašnjost, jer tako jedino možemo imati i budućnost na ovim prostorima – izjavio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja

I ove godine je, ali u manjem broju zbog pandemije virusa korona, iz opštine Brod organizovan pješački pohod “Putevima prvog progona Srba u BiH”. Održana je i biciklijada i maraton. Kako su rekli iz ove lokalne zajednice Lipa za njih ima veliki značaj.

-Prvi progon Srba se upravo desio u opštini Brod. Kompletno srpsko stanovništvo je protjerano. Na ovoj koti Lipi jedna grupa hrabrih boraca Brođana zajedno sa borcima iz Podnovlja, zaustavila je dalji proboj neprijatelja u nemjeri da zauzme Podnovlje i Dugo Polje, to jest da izađe na rijeku Bosnu – rekao je Zoran Vidić, predsjednik Boračke organizacije Brod.

Zoran Vidić, predsjednik Boračke organizacije Brod

-Mi ne smijemo da zaboravimo te žrtve. Lipa je za nas pojam slobode, otpora, i nečega što još datira iz Drugog svjetskog rata, Lipa znači za Brođane nešto posebno jer ona je uvijek bila utočište za Brođane koji su morali da se sklanjaju – izjavio je Ilija Jovičić, načelnik opštine Brod.

Ilija Jovičić, načelnik opštine Brod

Dani Vučijačke brigade počeli su parastosom i polaganjem vijenaca u spomen-sobi posvećenoj poginulim pripadnicima ove brigade izgrađenoj u Podnovlju. Na Lipi je u spomen-crkvi posvećenoj Svetom Jovanu Vladimiru služena liturgija, održan parastos, te su brojne delegacije položile vijence na spomen-obilježja poginulim srpskim borcima.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Prethodni članakĐoković odradio prvi trening u Beogradu
Naredni članakDogodilo se na današnji datum, 25. maj