Željeznice Republike Srpske” su u finalnoj fazi restrukturisanja sa pozitivnim nivoom poslovanja, uprkos ekonomskim posljedicama virusa korona, zbog kojeg je ovo preduzeće ostvarilo 16 odsto manje prihoda, izjavio je vršilac dužnosti generalnog direktora ovog preduzeća Slavko Gligorić.

“Prihodi su umanjeni i to je odraz tržišta. Već dva mjeseca ne vozimo putnički saobraćaj, a robu koju vozimo je u posljednjih mjesec dana veoma smanjena”, rekao je Gligorić u Doboju na obilježavanju krsne slave “Željeznica Republike Srpske” – Svetog Vasilija Ostroškog i Dana željezničara.

Gligorić je naveo da je održan kontinuitet robnog transporta iako su prihodi po tom osnovu za 1.700.000 KM manji u odnosu na isti period prošle godine.

On je ukazao da je efekat povećanja robnog transporta usljed zatvaranja drumskog bio kratak, nakon što su zbog preventivnih mjera u borbi sa virusom korona počele da se zatvaraju granice, protok robe bio otežan, a privredni subjekti radili smanjenim kapacitetom.

Gligorić je naveo da se najviše prevozi željezna ruda iz Omarske za Željezaru u Zenici, te da su tokom prva četiri mjeseca prevezli planirane šestomjesečne količine.

“Ostala roba je prisutna, imamo još žitarice, šećer, koks, glinicu…”, izjavio je Gligorić novinarima i naglasio da nije pretjerano zadovoljan dinamikom prevoza.

Gligorić kaže da se očekuju instrukcije Republičkog štaba za vanredne situacije za otpočinjanje putničkog prevoza, za koji kaže da i u normalnim uslovima nije bio na visokom nivou.

“Mi, ipak, radimo sa kapacitetom od 70 odsto angažovane radne snage zbog brige za zdravlje radnika”, napomenuo je Gligorić.

On je najavio da se nastavlja konkursna procedura za prijem 57 radnika za zanimanja mašinovođa, eletromehaničar, elektrotehničar, pružni radnik, bravar, manevrista, te saobraćajno osoblje.

“Sljedeće sedmice ćemo u propisanim uslovima pozivati pojedinačno svakog kandidata da bi obavili intervju”, izjavio je Gligorić i naveo da je po drugom konkursu za 19 radnih mjesta evidentirano oko 70 kandidata.

Predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa Simo Cvijetković rekao je da je Sindikat zadovoljan što je dobio mjesto u timu za restrukturisanje “Željeznica Republike Srpske”.

Cvijetković nema primjedbu što ova komanija radi sa 70 odsto angažovane snage s obzirom na to da je sa upravom postignut dogovor da su ostali na plaćenom godišnjem odmoru sa neumanjenom platom.

Ispred spomen-obilježja pred Upravnom zgradom “Željeznica Republike Srpske” služen je parastos i položeni vijenci za 305 željezničara koji su poginuli u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakVan snage i Zaključak o ustupanju prostorija osnovnih i srednjih škola i đačkih domova
Naredni članakDOBOJ: U Domu zdravlja obilježen Međunarodni dan sestrinstva (FOTO)