U srednje škole u Republici Srpskoj u školskoj 2020/2021. godini planiran je upis 10.969 učenika, a deveti razred ove školske godine završava 9.841 učenika, što znači da je plan upisa veći za 1.128 mjesta, rečeno je Srni u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.

Iz Ministarstva su istakli da je plan upisa usklađen sa optimalnim brojem učenika po odjeljenju, a to je 24 učenika, te da je predložen u skladu sa potrebama lokalne privrede.

– Komisija za upisnu politiku, koju čine predstavnici društvenih partnera značajnih za planiranje upisa, kreirala je upisnu politiku s ciljem podizanja kvaliteta obrazovanja u skladu sa potrebama tržišta rada i iskazanim potrebama za nastavak daljeg školovanja na visokoškolskim ustanovama – naveli su u Ministarstvu.

U školskoj 2020/2021. godini planiran je upis 10.969 učenika, od čega 2.677 učenika, odnosno 24,4 odsto, raspoređenih u 119 odjeljenja zanimanja trećeg stepena složenosti i 8.298 učenika, odnosno 75,6 odsto, raspoređenih u 348 odjeljenja zanimanja četvrtog stepena složenosti.

Kada je riječ o zanimanjima četvrtog stepena, 2.160 učenika raspoređen je u 90 odjeljenja gimnazije, a 6.138 učenika u 258 odjeljenja tehničkih zanimanja.

S ciljem unapređenja vaspitno‐obrazovnog sistema u Republici Srpskoj, Vlada je donijela Zaključak o sprovođenju reformskih procesa u oblasti vaspitanja i obrazovanja, što za oblast srednjeg obrazovanja podrazumijeva jačawe povezanosti obrazovanja sa tržištem rada.

Akcionim planom sprovođenja reformi u oblasti srednjeg obrazovanja definisana je aktivnost usklađivanje nastavnih programa/modula u skladu sa standardima kvalifikacija i potrebama tržišta rada.

Ministarstvo je u saradnji sa društvenim partnerima – Privrednom komorom Srpske, Unijom udruženja poslodavaca Srpske, Zanatsko-preduzetničkom komorom Srpske, te Zavodom za zapošljavanje Srpske završilo aktivnosti na reviziji i standardizaciji zanimanja u 13 struka.

Prema novoj nomenklaturi zanimanja, definisano je ukupno 106 zanimanja i to 48 zanimanja četvrtog stepena složenosti utvrđenih u 13 struka, sa još pet zanimanja četvrtog stepena složenosti u oblasti kulture i umjetnosti i 53 zanimanja trećeg stepena složenosti utvrđenih u 11 struka.

Republički pedagoški zavod radi na razvoju nastavnih planova i programa u skladu sa standardima zanimanja.

U skladu sa novom listom zanimanja, pojedina zanimanja su spojena u jedno, neka su nova, dok su neka prebačena u drugu struku.

Zanimanje koje je nastalo spajanjem je na primjer agroproizvođač, dok su nova zanimanja agrotehničar, multimedijalni, te carinski tehničar, zatim pedijatrijski tehničar, mehaničar mehatronike, mehaničar pneumatike i hidraulike, operater savremenim tehnologijama, zatim operater za obradu brizganjem, alatničar, te monter suve gradnje-moler.

Nova lista zanimanja usklađena je sa potrebama tržišta rada, te je tako na zahtjev preduzeća “Kolektor” Laktaši odobreno uvođenje zanimanja u trogodišnjem trajanju alatničar, struka Mašinstvo i obrada metala, te je planiran upis 24 učenika, odnosno jedno odjeljenje u Mašinskoj školi u Prijedoru.

Zanimanja koja su prebačena u drugu struku su, na primjer, tehničar mehatronike iz Elektrotehnike u Mašinstvo i obradu metala i optičar iz Mašinstva obrade metala u Ostale djelatnosti.

Pojedina zanimanja su modernizovana u skladu sa savremenim potrebama tržišta rada, te je tehničar računarstva sada tehničar računarstva i programiranja, poljoprivredni tehničar je sada agrotehničar, dok tehničar PTT saobraćaja je sada tehničar poštanskog saobraćaja.

Neka zanimanja nisu potrebna tržištu rada, kao na primjer vazduhoplovni tehničar, poslovni sekretar, hemijski operater, pirotehničar.

Standardima zanimanja obuhvaćena su potrebna znanja, vještine i kompetencije, te poželjni stavovi koje pojedinci treba da postignu za izvršavanje ključnih poslova na radnom mjestu.

Standardi zanimanja definišu i ključne poslove koje pojedinci obavljaju na radnim mjestima unutar odgovarajućih zanimanja.

Planirano je da učenici elektronskim putem konkurišu za izabrano zanimanje u srednjim školama, a zavisno od epidemiološke situacije biće razmatrane i druge mogućnosti.

Upisni rokovi planirani su u drugoj polovini juna i prvoj polovini jula.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakU Srpskoj 19 novih slučajeva, ukupno 1.105, u Doboju tri osobe pozitivne na virus korona
Naredni članakGradiška: Pojačan saobraćaj teretnih vozila