Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara saopštilo je danas da usvajanje Izvještaja o stanju u oblasti trgovine ljudima u BiH u 2019. godini predstvlja veoma važan korak za nastavak borbe protiv trgovine ljudima i sprovođenje preventivnih mjera na osnovu utvrđenog stanja u ovoj oblasti.

U saopštenju se navodi da je Savjet ministara juče usvojio Izvještaj nakon što je u januaru, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, usvojio novu Strategiju suprotstavljanja trgovini ljudima u BiH, čime su odblokirana ogromna sredstva SAD za pomoć institucijama BiH.

Ministarstvo bezbjednosti je na osnovu podataka dobijenih od tužilaštava, službi za sprovođenje zakona, centara za socijalni rad, te nevladinih organizacija, utvrdilo da je u 2019. godini identifikovana 61 potencijalna žrtva trgovine ljudima.

Za krivična djela povezana sa trgovinom ljudima u BiH u prošloj godini sprovedene su istrage protiv 48 lica, a podignuto je 20 optužnica protiv 31 lica.

Sudovi su u toku 2019. godine osudili 34 lica, te izrekli sedam vaspitnih mjera protiv maloljetnika. Na zatvorsku kaznu osuđena su 24 lica, izrečena je jedna uslovna kazna i dvije novčane kazne.

Donesena je i jedna mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi.

U efikasnoj borbi i potpunom sprovođenju Strategije, BiH ima punu podršku iz Ambasade SAD u Sarajevu i USAID-a, koji su i do sada snažno ohrabrivali nadležne institucije u BiH za borbu protiv trgovine ljudima, naglašava se u saopštenju.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakU Srbiji preminulo još šest osoba, novozaraženih 196 (VIDEO)
Naredni članakKolumbijska umjetnica pravi zadivljujuće skulpture ptica od papira