Litvanska prijestonica Vilnius pretvoriće se u ogroman kafić na otvorenom, tako što će veliki dio svog javnog prostora ustupiti vlasnicima barova i restorana koji su pogođeni krizom zbog koronavirusa.

Tako će ugostitelji moći staviti svoje stolove vani i pridržavati se pravila fizičkog distanciranja, piše Guardian.

Baltička država koja je zabilježila 1.344 slučaja koronavirusa i 44 smrtnih slučajeva, dozvolila je kafićima i restoranima na otvorenom, frizerskim salonima i gotovo svim prodavnicama da ove sedmice ponovno počnu s radom kao dio ublažavanja mjera.

Ali ministarstvo zdravstva nametnulo je stroga pravila fizičkog distanciranja i bezbjednosne mjere. Trgovine moraju ograničiti broj kupaca, maske će ostati obavezne na svim javnim prostorima, a stolovi kafića i restorana moraju biti razmaknuti najmanje dva metra.

To je predstavljalo problem u starom dijelu Vilniusa, Senamiestisu, koji se nalazu na UNESCO-ovom popisu mjesta svjetske baštine, a čije uske ulice onemogućavaju postavljanje više od nekoliko stolova vani.

“Kafićima će biti omogućeno da vani besplatno postavljaju stolove ove sezone i tako obavljaju svoje aktivnosti tokom karantina”, rekao je gradonačelnik Remigijus Šimašius.

Osamnaest gradskih javnih prostora, uključujući središnji trg, otvoreno je za kafiće i restorane. Potez su pozdravili vlasnici lokala, a više od 160 njih prijavilo se za ponudu.

Foto: shutterstock.com/Ilustracija

Izvor: Klix


Prethodni članakGoogle uklonio više od 2,5 milijardi oglasa
Naredni članakNe očekujte da vam čita misli: Pet načina na koji žene sabotiraju vezu