Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas dopune Poslovnika kojom će biti omogućeno onlajn održavanje sjednica ovog doma.

Za Prijedlog dopune Poslovnika glasalo je 36 poslanika, jedan je bio protiv, dok su tri bila suzdržana.

U Poslovnik će biti uneseni novi stavovi, prema kojima Kolegijum Doma u izuzetnim okolnostima, kada je to neophodno iz bezbjednosnih razloga ili radi zaštite javnog zdravlja, odnosno kada je proglašeno stanje prirodne ili druge nesreće, može da odluči da sjednice Doma, Kolegijuma Doma, kao i Kolegijuma u proširenom sastavu, te Zajedničkog kolegijuma, komisija i zajedničkih komisija oba doma parlamenta BiH mogu biti održavane onlajn, korišćenjem informacionog sistema koji podržava prenos video-konferencija ili aplikacija, programa i drugih elektronskih platformi za direktnu glasovnu i video-konferenciju.

Ova odluka važi samo dok traju izuzetne okolnosti, odnosno do proglašenja prestanka stanja prirodne ili druge nesreće.

Nastavak sjednice, nakon usvajanja dnevnog reda obilježile su primjedbe poslanika iz reda opozicije, koji smatraju da je sada kasno za njeno održavanje.

Poslanik Damir Arnaut /Naša stranka/ smatra da je sjednica ovog doma o izmjeni Poslovnika trebala biti u martu.

– Vi ovim izmjenama ne želite da se boriti protiv epidemije virusa korona – rekao je Arnaut.

On smatra i da je “ovo pokušaj pretvaranja BiH u čisto stranačku demokratiju kojom će rukovoditi tri stranke”.

Predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Nebojša Radmanović više puta je opomenuo poslanika Arnauta da ne govori o drugim temama, osim dnevnog reda i oduzeo mu riječ.

– Svi se moramo pridržavati onoga što piše ovdje, ali mi sada ovdje imamo eksces – opomenuo je Radmanović.

Poslanik Јasmin Emrić /A SDA/ podsjetio je da je predložio dopunu dnevnog reda sjednice, te skrenuo pažnju predsjedavajućem Radmanoviću da je prekršio Poslovnik jer poslanici nisu raspravljali o dopuni dnevnog reda.

Branislav Borenović /PDP/ predložio je da na sjednici treba da budu otvorene teme koje su urgentne, te da da su to inicijative poslanika koje su pristigle u parlament, a tiču se rješavanja problema epidemije virusa korona.

– Zašto danas nismo stavili na dnevni red da pričamo o akcizama, o PDV-u, o ekonomiji? – upitao je Borenović.

Poslanik Adil Osmanović /SDA/ rekao je da SDA podržava Prijedlog o izmjeni Poslovnika, jer će tako biti omogućeno rješavanje mnogih problema i raspravljanje o svim temama, iako se saglasio da je ova sjednica trebala biti održana ranije.

Sanja Vulić /SNSD/ ukazala je na činjenicu da se ne poštuju preporuke Kriznog štaba Kantona Sarajevo koji je odredio da današnja sjednica traje 60 minuta.

On je pozvala poslanike, koji tvrde da je pandemija prošla, da to i pojasne, kada struka, kako je rekla, upozorava da će virus korona biti prisutan još dugo.

Poslanik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić predložio je da se poštuju odluke medicinske struke i Kriznog štaba koji su odredili trajanje sjednice na 60 minuta, te objasnio da je ta mjera određena sa razlogom.

Stevandić je pojasnio da usvajanje izmjene Poslovnika omogućava rad parlamenta, jer se ne zna koliko će trajati stanje epidemije izazvano virusom korona.

– Zašto ne postignemo konsenzus da možemo zasjedati onlajn, u situacijama kada je to potrebno, kakva je još trenutno situacija u BiH? – pita Stevandić.

Na prijedlog poslanika SDP-a Nermina Nikšića Predstavnički dom prihvatio je zaključak kojim se opredijelio da u narednom periodu, u skladu sa novonastalom situacijom ovaj dom održava redovne, plenarne sjednice u velikoj sali parlamenta, uz sve propisane mjere zaštite.

Zaključujući sjednicu predsjedavajući Predstavničkog doma Nebojša Radmanović izrazio je žaljenje zbog incidenata koje su izazvali opozicioni poslanici, kršeći Poslovnik.

On je najavio da će veoma brzo saopštiti termin održavanja naredne redovne sjednice Predstavničkog doma, za koju, kako je rekao, postoji veliki broj pripremljenih tačaka dnevnog reda.

Foto: rtrs.tv/Ilustracija

Izvor: RTRS

Prethodni članakPD PS BIH: Opozicija protiv hitne sjednice, predlagala nove teme
Naredni članakSrbin usred saudijsko-grčkog rata; uključeni i nadležni organi