Srbija se nalazi u šestoj nedjelji epidemije virusa korona koji je do sada odnio 80 života, a registrovano je ukupno 3.630 slučajeva.

Mjere za sprječavanje širenja zaraze daju rezultate i u posljednjim danima epidemiološka kriva je zaravnjena, ali stručnjaci apeluju da ne smije doći do opuštanja. Јutros je završen trodnevni policijski čas koji je trajao punih 60 sati.

U Šumadijskom okrugu zaraženo je 54 lica. U Kragujevcu je registrovano još troje zaraženih.

Direktor Instituta za javno zdravlje Kragujevac Dragan Vasiljević je naveo da su do sada 54 osobe pozitivne na kovid-19 u Šumadijskom okrugu. Po gradovima: Kragujevac 38, Aranđelovac 13, Topola 2 i Rača 1.

U kućnoj izolaciji u Šumadijskom okrugu nalazi se 1.704 osobe.

Direktor Centra za anesteziologiju i reanimatologiju KC Srbije Nebojša Lađević kaže da je promjenljivo stanje pacijenata koji se liječe na Infektivnoj klinici i Klinici za plućne bolesti, ali da su u poboljšanju oni koji se nalaze u jedinicama intenzivne njege.

– Neke smo odvojili od ventilatora. Generalno rečeno, pacijenti su u poboljšanju, ovi koji se nalaze u jedinicama intenzivnog liječenja, jer tu rade multidisciplinarni timovi – rekao je Lađević.

Najveći broj pacijenata ima pridružene bolesti, ili respiratorne ili kardiovaskularne bolesti, kao i gojaznost.

– Najizraženija populacija je između 50. i 65. godine, a tri četvrtine su muškarci – istakao je Lađević.

U Pomoravskom okrugu najveći broj oboljelih bio je na teritoriji Ćuprije. U Opštoj bolnici u Ćupriji svih pet odjeljenja su opredijeljenja da budu kovid-odjeljenja, 27 pacijenata je hospitalizvano pod sumnjom na virus. Zbog toga sve bolnice u tom centru funkcionišu kao trijažni centri.

– Od 27 ljudi, petoro je pozitivno i oni čekaju transport ka tercijarnim ustanovama. Najveći problem je sa službom anestezilologije. Pet ljekara su kovid pozitivni, a još pet ljekara su u izolaciji koja traje do sutra, te se nadaju da će ro poboljšati situaciju – navode iz ćuprijeske bolnice.

U toj bolnici se nadaju da je vrh epidemije dostignut i da se broj zaraženih neće povećavati u narednim danima.

Foto: A.K.

Izvor: RTRS


Prethodni članakVlasnica bara iz Georgije uklonila novčanice sa zidova i podijelila ih zaposlenima
Naredni članakGlavni koordinacioni tim Srpske o epidemiološkoj situaciji