Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović ocijenio je da će izvođenje nastave na daljinu, koje je danas počelo za učenike osnovnih škola putem programa Radio-televizije Republike Srpske /RTRS/, biti upisano u istoriju obrazovanja Srpske.

– Zadovoljni smo činjenicom da su RTRS i nastavnici koji su učestvovali u tome uložili veoma mnogo napora da se ovo snimi, počne emitovati i da to učenici prate – rekao je Srni Damjanović.

On je naveo da je danas snimanje emisija koje će biti emitovane sutra u terminu već poznatom učenicima, s tim da je sa RTRS-om dogovoreno da će od četvrtka i petka, 19. i 20. marta, nastavnici moći koristiti mnogo više vremena na televiziji i dati više informacija učenicima.

Damjanović je rekao da je Republički pedagoški zavod u kontaktu sa roditeljima brojnih učenika koji zovu, hvale ovaj vid nastave i kažu da su to učenici ozbiljno prihvatili.

– U Republičkom pedagoškom zavodu već danas imamo spisak novih nastavnika koji će vjerovatno u nekom doglednom vremenu zamijeniti ove nastavnike, svjesni činjenice da je ovo što oni rade veoma težak posao da bi to mogli sami izdržati – naglasio je Damjanović.

On je dodao da Republički pedagoški zavod planira da već do kraja ove sedmice predloži Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske način na koji bi trebalo organizovati nastavu za opšteobrazovne predmete srednjih stručnih i tehničkih škola i za gimnazije.

– Onda kada nam je svima teško izgleda da imamo mnogo mogućnosti i ideja da primijenimo najsavremenije metode učenja i to ovog trenutka i koristimo na opšte zadovoljstvo i nas koji ovo pripremamo, a i učenika koji ovo gledaju – naglasio je Damjanović.

Na kanalima RTRS-a danas je počela nastava za osnovce na daljinu, odnosno putem TV prenosa.

Ovu nastavu za učenike od prvog do devetog razreda osnovnih škola u Srpskoj, koja je prekinuta usljed pojave virusa korona, organizuju Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske i Republički pedagoški zavod, u saradnji sa RTRS-om.

Cilj ovakvog vida nastave je, osim brige za zdravlje i bezbjednost osnovaca, namjera da se preduzme sve da se učenicima omogući kontinuitet u učenju i radu, pomogne da lakše prebrode prekid nastave i budu što spremniji za njen nastavak, kada dođe vrijeme za to.

Foto: Glas Srpske

Izvor: SRNA

Prethodni članakAko ste propustili: Nastava na daljinu za učenike od šestog do devetog razreda (VIDEO)
Naredni članakPod nadzorom 4.864 lica, nema novih slučajeva