Vlada Srbije usvojila je nove mjere za suzbijanje širenja virusa korona kojima je je pooštreno ograničavanje javnog okupljanja tako da distanca između osoba mora biti najmanje dva metra, a određeno je nekoliko objekata na teritoriji države koji će, u slučaju potrebe, služiti za karantinski smeštaj.

– Јavna okupljanja i na otvorenom i u zatvornom prostoru ograničena su tako da na površini od četiri metra kvadratna ne može biti više od jednog lica, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Vlasnici lokala su u obavezi da ispred objekta naznače ukupan broj lica koja mogu boraviti istovremeno unutar tog objekta.

Iz primjene odluke izuzete su osobe koje zbog radne obaveze i specifičnog načina organizacije rada objektivno ne mogu primijeniti ovu mjeru.

Pooštrena je zabrana izvoza lijekova, pa se sada odnosi ne samo na lijekove proizvedene u Srbiji, već na sve lijekove koji se nalaze na teritoriji Srbije.

Osim zabrane izvoza suncokretovog ulja, od danas je zabranjen i izvoz suncokreta u ljusci i poluprerađenog ulja.

– Vlada Srbije koristi i ovu priliku da još jednom zamoli i najsnažnije apeluje na sve građane, a naročito na najstarije, da se ponašaju odgovorno prema sebi i ostalim sugrađanima. Ukoliko imate više od 65 godina, ostanite kod kuće i pridržavajte se dobro poznatih mera zaštite od virusa korona – ističe se u saopštenju.

Napominje se da je cilj svih usvojenih mjera isključivo očuvanje života i zdravlja, za šta je Vladi neophodna saradnja sa svim građanima i njihova najveća moguća disciplina.

Današnja sjednica Vlade Srbije započela je minutom ćutanja stradalima u pogromu 17. marta 2004. godine na Kosovu i Metohiji.

Imajući u vidu vanredno stanje koja je na snazi u Srbije, time je obilježeno 16 godina od prvog pogroma u Evropi u 21. vijeku, u kojem je spaljeno više od 35 srpskih crkava i manastira, spaljeno više od hiljadu kuća, protjerano više od četiri hiljade ljudi, a njih 28 izgubilo život, navodi se u saopštenju.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Izvor: SRNA

Prethodni članakFond PIO: Obustava rada sa strankama u službenim prostorijama
Naredni članakĐajić: Obnavljamo prostor u nekadašnjoj hirurgiji