Savjet ministara, na vanrednoj sjednici, proglasio je stanje prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija istakao je da se BiH nalazi na samom početku borbe protiv virusa korona i da još nije u ozbiljnim problemima, te pozvao sve građane da se ponašaju u skladu sa preporukama.

– Najveći izazov biće šatorski karantini koje ćemo raditi sa Oružanim snagama BiH, kao i izmjena zakona o javnim nabavkama, što je traženo iz Federacije BiH. O tome ćemo se tek izjašnjavati – rekao je Tegeltija na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, na današnjoj vanrednoj sjednici usvojen je i prijedlog odluke o dopuni odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH.

– Mi smo ovu odluku donijeli u nedjelju i definisali zemlje iz kojih građani ne mogu ući u BiH. Danas smo napravili izuzetak, da se ove mjere ne odnose na vozače teretnih kamiona, pilote i osoblje aviona, da bi se mogao nesmetano odvijati saobraćaj. Za njih imamo posebne uslove ulaska u BiH – naveo je Tegeltija.

On je dodao da je usvojen i prijedlog odluke o izmjenama i dopunama odluke o formiranju Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje.

– Ovo tijelo je zaduženo za saradnju i koordinaciju od lokalnih zajednica do institucija BiH u borbi protiv virusa korona. Ovo tijelo imaće svoj koordinacioni centar u koji će se slivati sve informacij – pojasnio je Tegeltija.

Na sjednici je donesena odluka i o načinu rada institucija u BiH i bezbjednosti zaposlenih u institucijama.

Foto: srna.rs

Izvor: RTRS

Prethodni članakVučić i Brnabićeva večeras objavljuju nove mjere za suzbijanje širenja virusa
Naredni članakVeletrgovcima omogućiti rad