Skupština grada Doboja usvojila je prijedlog Odluke o kreditnom zaduženju ove lokalne zajednice u iznosu od 10 miliona maraka. Kreditna sredstva biće utrošena za finansiranje kapitalnih projekata. Na 27-oj redovnoj sjednici dobojskog parlamenta našla se ukupno 21 tačka.

Kupovina stanova za mlade bračne parove, kupovina poslovnih prostora i garaža, rekonstrukcija i dogradnja muzeja, sanacija i rekonstrukcija ulica i puteva – u realizaciju ovih projekata biće uložena kreditna sredstva u iznosu od deset miliona maraka. Zeleno svjetlo za finansiranje kapitalnih ulaganja iz kredita dala je i skupštinska većina.

-Moram da istaknem da je grad Doboj među najmanje zaduženim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj. Mi smo na 9% zaduženosti, a zakon je omogućio do 18% od izvornih prihoda. Današnja odluka o kreditnom zaduženju je za kapitalna ulaganja tj. za rekonstrukcije gradskih ulica, odnosno taksativno je nabrojano kako se ta sredstva namjenski mogu trošiti. Ono što me raduje jeste da je značajan dio sredstava namijenjen za kupovinu stanova za mlade bračne parove, kao i za poslovne prostore i garaže – izjavio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja

Od 31 odbornika 26 je bilo za, četiri su bila suzdržana i jedan protiv. Ipak, i opozicija izdvaja dobre strane, koje donosi kreditno zaduženje.

-Dobra stvar vezana za ovaj kredit je što se smanjuje zaduženje grada, jer sada je 9%, a nekada je bilo i 17,9% – rekao je Vedran Gligorić, šef Kluba odbornika Socijalističke partije u Skupštini grada Doboja.

Vedran Gligorić, šef Kluba odbornika Socijalističke partije u Skupštini grada Doboja

Sa ove 27. redovne sjednice dobojske skupštine izdvajamo usvajanje prijedloga Odluke o načinu sporazumne podjele imovine i obaveza između grada Doboja i opštine Stanari.

-Mi smo se usaglasili da ona imovina koja se nalazi na teritoriji grada Doboja pripada gradu, dok imovina koja se nalazi na teritoriji opštine Stanari pripada Stanarima, kao i da nema nikakvih finansijskih obeveza ni sa jedne ni sa druge strane. Vlada Republike Srpske je podržala niz projekata u iznosu od 12 miliona KM u gradu Doboju, što me posebno raduje, te se zahvaljujem Vladi, ali i predsjedniku Dodiku, koji je bio moderator tog sporazuma – izjavio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Od ove sjednice dobojski parlament ima novog predsjednika. Ovu funkciju do oktobra će obavljati Miloš Bukejlović, koji je do sada bio potpredsjednik Skupštine grada Doboja.

Miloš Bukejlović, predsjednik Skupštine grada Doboja

On je izabran tajnim glasanjem. Trideset odbornika je podržalo ovaj prijedlog SNSD-a, a jedan listić je bio nevažeći.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Prethodni članakGranična policija da zabrani ulazak iz najviše zaraženih zemalja (FOTO)
Naredni članakSrbija protiv Norveške pred praznim tribinama!