Kompanija Oppo je predstavila svoj novi flagship smartphone nazvan Find X2 Pro.

Ovo je prvi uređaj koji nosi ime Find od prvobitnog modela Find X koji se pojavio 2018. godine. Za razliku od tog uređaja, novi nema klizni mehanizam koji omogućava ekran bez zuba. No, Oppo je ipak proizveo tanak, elegantan i moćan uređaj koji se može takmičiti s najboljim modelima na tržištu među kojima su Samsungovi i Huaweijevi mobiteli.

Find X2 Pro se može kupiti s crnim keramičkim kućištem, a tu je i verzija presvučena narandžastom veganskom kožom, piše The Verge.

Uređaj je dobio 6,7-inčni OLED ekran rezolucije 3.168×1.440 piksela za zakrivljenim ivicama, HDR10+ podrškom i frekvencijom osvježavanja od 120Hz koji parira ekranu Samsungovog Galaxyja S20. Za razliku od novog Samsungovog flagshipa, može se koristiti mod od 120Hz u punoj 1440p rezoluciji, a Oppo dinamički prilagođava osvježavanje ekrana zavisno od sadržaju na erkanu. Optički senzor za otisak prsta je integrisan u ekran, a selfie kamera se nalazi u rupičastom izrezu na ekranu.

Oppo je ekran upario s namjenskim čipom za obradu slike, koji se naziva se O1 Ultra Vision Engine i koji kontroliše frekvenciju osvježavanja ekrana mijenjajući je od 60 do 120 fps.

Find X2 Pro ima glavnu kameru od 48 MP, ali se ne radi o istom IMX586 senzoru koji su imali prošlogodišnji uređaji s Androidom. Oppo je radio sa Sonyjem na novom senzoru nazvanom IMX689 s veličinom piksela od 1,12 mikrona. Nazad je i periskopska telephoto kamera druge generacije od 13 MP (f/3). Dostupno je 5x optičko, 10x hibridno i 60x digitalno zumiranje. Pored toga, tu je senzor IMX586 koji predstavlja ultraširoku kameru (f/2.2) od 48 MP i vidnim poljem od 120 stepeni. Naprijed je selfie kamera od 32 MP.

Uređaj je dobio Qualcommov Snapdragon 865 procesor, 12 GB RAM-a, 512 GB interne memorije, stereo zvučnike i podršku 5G mreže. Koristi ColorOS 7.1 baziran na Androidu 10, a napaja ga baterija od 4.260 mAh koja podržava Oppovo SuperVOOC 2.0 brzo punjenje. Da bi se baterije u potpunosti napunila, potrebno je 38 minuta. Bežično punjenje ne podržava.

Oppo je pripremio i standardnu verziju modela X2, a najveća razlika je u kamerama jer koristi manje egzotičnu telephoto kameru i drugačiji ultraširoki senzor od 12MP. Pored baterije od 4.200 mAh, 256 GB interne memorije i nešto tanjeg te lakšeg kućište, razlika je i opcija narandžaste veganske kože na stražnjoj strani, a ostale specifikacije su iste.

Bez sumnje, Find X2 Pro će biti jedan od najmoćnijih smartphonea s Androidom na tržištu, a u Evropi će standardni model koštati 999 eura, odnosno 1.199 eura u slučaju Pro modela.

Foto: klix.ba

Izvor: Klix

Prethodni članakKineski SUV sa sistemom odbrane od koronavirusa
Naredni članakGrađani Srpske jednostavnije do zdravstvenog osiguranja