Organizatori prve trke Formule 1 Velike nagrade Melburna istakli su da će čitav vikend proteći po već planiranom rasporedu.

Nova sezona F1 počinje u Australiji 15. marta, a spekulisalo se da li će biti održana zbog epidemije virusa korona u cijelom svijetu.

Spekulacije o otkazivanju su rasle kako je otkazana Velika nagrada Kine planirana za april, a organizatori druge trke sezone u Bahreinu 22. marta objavili da će biti pred praznim tribinama.

– Nema šanse – prokomentarisao je direktor VN Australije Endru Vestakot mogućnost da i u Australiji ne bude navijača.

Vestakot je podsjetio da je u nedjelju na jednom ženskom kriket meču u Melburnu bilo 86.000 gledalaca.

– Moramo razumno pristupiti situaciji i nastaviti normalno da živimo preduzimajući neophodne mjere predostrožnosti – dodao je Vestakot.

U svijetu je više od 100.000 ljudi zaraženo koronavirusom, a preminulo je skoro 4.000.

Zbog epidemije je otkazano nekoliko velikih sportskih događaja, poput teniskog Mastersa u Indijan Velsu, dok se pred praznim tribinama igraju mečevi Lige šampiona i Serije A u Italiji, koja je epicentar epidemije u Evropi.

S obzirom da u F1 učestvuju i dva italijanska tima, pitanje otkazivanja trka ili nastupa pred praznim tribinama su konstantno aktivna.

– Bolidi Ferarija i Alfa Taurija su na putu ka Melburnu dok pričamo o ovome, što je dobar znak. Ključno osoblje je u njihovim avionima, očekujemo ih u narednih 24 časa – rekao je direktor trke u Melburnu.

Trka Formule 1 u Melburn parku svake godine privuče oko 300.000 ljudi.

Profesor Brendan Marfi, izvršni medicinski stručnjak u vladi Australije, kaže da trka F1 u Melburnu ne predstavlja rizik po javno zdravlje.

– Uopšte me ne brinu velika javna okupljanja ili šetnja ulicama Viktorije. Mislim da ne postoji nikakav rizik na Velikoj nagradi – ocijenio je Marfi.

Foto: AP

Izvor: RTRS

Prethodni članakKomisija za spoljne poslove bez kvoruma
Naredni članakSrbija dobija Španca za selektora?