Odjeljenje osmog razreda banjalučke Osnovne škole “Branko Ćopić”, koje pohađa učenik kod kojeg je potvrđen virus korona, ostaju u izolaciji narednih 14 dana, rekao je vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković.

“Institut za javno zdravstvo Republike Srpske danas će izvršiti ispitivanje svih uzoraka uzetih od djece u Domu zdravlja Banjaluka, a kasno večeras ili sutra rano ujutro biće poznati rezultati svih testova na virus korona”, rekao je Zeljković novinarima nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije.

Zeljković u ovom trenutku ne očekuje da ova djeca budu pozitivna na virus korona, navodeći da su uzeti uzorci od sve djece i nastavnika sa kojima je zaraženi dječak bio u bliskom kontaktu.

Prema njegovim riječima, kontakt podrazumijeva da je osoba bila duže od 15 minuta u bliskom kontaktu sa osobom koja je pozitivna na virus korona ili se nalazila na manje od dva metra od te osobe.

“Građani Banjaluke moraju biti svjesni da nema mjesta panici jer dva potvrđena slučaja zaraze virusom korona ne predstavljaju epidemiju. NJihova klinička slika je jako blaga, odnosno oni su bez simptoma i objektivno se jako dobro osjećaju”, naglasio je Zeljković i dodao da će zaraženi dječak i otac biti upućeni u izolaciju u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da nastave u banjalučkoj Osnovnoj školi “Branko Ćopić” nema do ponedjeljka, a dalje procjene biće donošene u skladu sa razvojem situacije.

“Svi đaci iz ovog odjeljenja će 14 dana biti u izolacionom periodu, a testovi za njih rade se pojedinačno, kao i uzastopni testovi i višestruka testiranja”, rekao je Radojičić.

On je rekao da je izvršena dezinfekcija prostorija škole i nekih drugih prostorija.

“Gradski štab za vanredne situacije je zaključio da nema nikakvog razloga za uznemirenost ili paniku građana”, poručio je Radojičić, koji smatra da za sada nema razloga za otkazivanje ili pomjeranje javnih aktivnosti jer je riječ o jednoj porodici i preventivnim mjerama u jednoj školi.

Radojičić je rekao da je na sjednici Gradskog štaba dogovoren niz mjera i aktivnosti, ističući da od danas počinje pojačana kampanja informisanja javnosti plakatima i radio-spotovima radi upoznavanja građana o postupanju.

“Primarno su potrebne pojačane higijenske mjere, pranje ruku, dezinfekcije domaćinstava, ustanova i drugih lokacija, a naložene su i mjere higijene u javnom prevozu, kao i inspekcijski nadzor i mjere”, naveo je Radojičić i dodao da će Štab nastaviti zasjedanje, a republički organi pratiti da li postoji potreba za nekim drugim mjerama.

Direktor Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović rekla je novinarima da je u ovoj zdravstvenoj ustanovi danas do 11.45 časova ukupno pregledano i uzeto testiranje za 35 lica – 23 učenika i 12 nastavnika iz škole “Branko Ćopić”.

Todorovićeva je apelovala na građane da slušaju uputstva zdravstvenih radnika i ne podliježu nikakvoj panici.

“Građani bez prijekih potreba ne treba da dolaze u ambulante porodične medicine, već da kontakt sa porodičnim ljekarom uspostave telefonom kako se ne bi širila infekcija sezonskog gripa ili moguća infekcija virusom korona”, naglasila je Todorovićeva.

Ona je podsjetila da Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i sve zdravstvene ustanove u Srpskoj u poslednjih mjesec i po dana vrše intenzivne pripreme za moguću pojavu virusa korona u Srpskoj. 

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakRadončić: EU da prestane sa politikom otvorenih vrata
Naredni članakTegeltija: Moje opredjeljenje je da usvojimo budžet za ovu godinu