Predsjednik republičkog Odbora za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Marko Grabovac izjavio je da članovi porodica poginulih iz Republike Srpske nikada neće odustati od dokazivanja istine i procesuiranja odgovornih za zločine nad Srbima u Brodu 1992. godine.

– Krajnje je neprihvatljivo da za zločine nad Srbima u Brodu i Posavini još nije odgovarao niko od naredbodavaca i izvršilaca zločina iz reda hrvatske vojske, uprkos brojnim dokazima, masovnim srpskim grobnicama, logorima i izjavama svjedoka – rekao je Grabovac Srni povodom 28 godina od agresije Hrvatske vojske na opštinu Brod.

Grabovac je istakao da su iza jedinica hrvatske vojske u Brodu i Posavini ostale masovne grobnice Srba, logori, uništena i opljačkana srpska imovina. Dodao je i da je na području Broda do sada otkriveno osam masovnih grobnica i jedna na području Slavonskog Broda, a ekshumirani su i posmrtni ostaci više od 300 lica.

On je rekao da Tužilaštvo i Sud BiH ništa nisu uradili da ovi zločini napokon budu procesuirani, pravdajući to navodnom nemogućnošću uspostavljanja dijaloga sa Hrvatskom koja ne želi da sarađuje po tom pitanju, niti da izručuje svoje državljane koji su osumnjičeni za ove zločine.

Grabovac je podsjetio da je Republika Srpska 2002. godine Tužilaštvu Haškog trubunala dostavila kompletnu arhivu i dokumentaciju o zločinima počinjenim nad Srbima na području Broda i Dervente.

U Brodu je juče obilježeno 28 godina od agresije vojske Hrvatske na ovu opštinu.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA


Prethodni članakKup BiH: Borac protiv Želje cilja polufinale
Naredni članakTegeltija: Parlament kao arena za ispucavanje neutemeljenih optužbi