Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti koji se donosi radi obezbjeđenja pravne sigurnosti za građane i pravna lica u korišćenju usluga posrednika.

Ovim aktom se prvi put uređuju uslovi za obavljanje posredovanja, prava i obaveze posrednika i nalogodavaca u prometu nepokretnosti, način obavljanja posredovanja, posrednička naknada, nadzor nad primjenom ovog zakona, kao i novčane kazne i zaštitne mjere za učinjene prekršaje utvrđene ovim aktom.

Tim zakonom obezbijediće se da za svaki posao posredovanja u prometu nepokretnosti mora biti zaključen ugovor u pisanoj formi, a uvodi se i obavezno osiguranje od odgovornosti za štetu koju bi posrednik obavljanjem posredovanja mogao da prouzrokuje nalogodavcu.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić rekao je da poslanici opozicije dovode građane u zabludu, iznoseći poluinformacije o navodnim malverzacijama u vezi sa kupovinom poslovnog prostora u Trebinju za Fond zdravstvenog osiguranja.

Replicirajući poslanicima opozicije na tvrdnje da je Fond taj prostor koji vrijedi 400.000 KM platio 1,8 miliona KM, Žunić je ukazao da bi se svi trebali o tome detaljno upoznati, sagledati i visinu cijena novih poslovnih prostora na udarnim lokacijama Trebinju, pa nešto govoriti.

On je rekao da je Fond zdravstvenog osiguranja podnosio tužbe i da na sudu štiti svoja prava u vezi sa ovim poslovnim prostorom, koji je bio “siva gradnja” još kada je kupljen.

– Kako govorite o krađi, a nemate pojma o tome – rekao je Žunić tokom poslaničke rasprave o Nacrtu zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakStradanje utkano u srpski identitet
Naredni članakBiH ima ograničene bezbjednosne i humanitarne kapacitete