БАЊАЛУКА, 30. ЈАНУАРА /СРНА/ - Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић на конференцији за новинаре након сједнице Владе.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je da je Prijedlogom zakona o inspekcijama koji je danas utvrdila Vlada propisana obaveza da lokalne samouprave moraju usaglašavati planove kontrola sa republičkim Inspektoratom da bi bila zaustavljena praksa da u jednoj sedmici i republička i lokalna inspekcija kontrolišu isti privredni subjekat.

“Do sada to nije bila zakonska obaveza. Takođe, moraće da se usaglašavaju i u vezi sa oblastima za koje se od Inspektorata Republike Srpske dobija saglasnost za angažman inspektora. Imali smo situaciju da postoji pet saobraćajnih inspektora, a nijedan zdravstveni ili veterinarski inspektor”, rekla je Rešićeva na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Prema njenim riječima, biće uvedene olakšice za prvoregistrovane poreske obveznike koji imaju do osam zaposlenih.

“Oni će imati mogućnost da ih Inspektorat savjetuje i nauči kako će poslovati, a ne da im odmah budu izricane kazne. Želimo da rasteretimo male preduzetnike od nameta jer nam nije cilj da ih zatvorimo nego da im u prvoj godini poslovanja damo šansu da stanu na noge. Izuzetak su slučajevi u kojima je riječ o naprijavljenim radnicima ili ugrožavanju opšte bezbjednosti radnika ili ljudi”, pojasnila je Rešićeva.

Republički Inspektorat će, dodala je ona, dobiti i odjeljenje za savjetodavne usluge za privrednike kojima je to potrebno.

Rešićeva je istakla da je u Prijedlogu zakona o inspekcijama inspektorima data mogućnost da, ukoliko dobiju saznanja da neko u svom privatnom objektu radi nešto za šta nema saglasnost ili nije registrovan, uz saglasnost vlasnika ili nalog suda ulaze u te privatne posjede radi kontrole.

“Do sada je procedura bila komplikovana da bi inspektori ušli u privatni posjed. Inspektorima smo uveli mogućnost i da vrše takozvanu prikrivenu kupovinu kako bi utvrdili činjenice i došli do dokaza. Nije intencija da po kućama tražimo žene koje prehranjuju porodice praveći kolače, nego da ljudima koji rade na takav način damo mogućnost da iz sivog sektora pređu u normalne tokove”, kaže Rešićeva.

Novitet u Prijedlogu zakona o inspekcijama, kako je navela, jeste i da svi inspektori rada budu republički, dok se poslije javne rasprave odustalo od inicijative da isti slučaj bude i sa zdravstvenim inspektorima.

Rešićeva je istakla da su umjesto dosadašnjih inspektora prosvjete uvedeni inspektori za prosvjetu i sport, jer je u proceduri usvajanja zakon o sportu.

“Definisano je da subjekti koji su ugovorili poslove, a za njihovu realizaciju angažuju podizvođače van teritorije Srpske, što je najčešći slučaj u građevinskom sektoru, snose sankciju ukoliko su ti radnici neprijavljeni ili su utvrđeni drugi propusti. Ugovorni organ je taj koji snosi sve sankcije”, naglasila je Rešićeva.

Ona je dodala da je Vlada usvojila i Informaciju o primjeni Pravilnika o sufinansiranju projekata nerazvijenih i izrazito nerazvijenih jednica lokalne samouprave u Republici Srpskoj.

“Ministarstvo je u 2019. godini odobrilo 18 zahtjeva iz 14 lokalnih zajednica. Od 300.00 KM koliko smo imali na raspolaganju dodijelili smo 299.636 KM, a privukli smo investicije u iznosu od 2,02 miliona KM. To je važno jer je novac otišao u nerazvijene i izrazito nerazvijene opštine”, rekla je Rešićeva.

Prema njenim riječima, u ovoj godini je za te svrhe planirano takođe 300.000 KM, te najavila da će vrlo brzo ući u proces valorizacije i odobravanja novih projekata. 

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakTerzić se izvinio “delijama” zbog fotografije sa “grobarima”
Naredni članakVlada donijela odluku o iznosu najniže penzije