Služenjem pomena u Hramu Svetih Petra i Pavla u Doboju jutros je počelo obilježavanje 104 godine od internacije Srba u prvi organizovani logor u civilizovanoj Evropi u kojem je život izgubilo 12.000 ljudi.

Sveštenik Mirko Nikolić rekao je tokom obraćanja u Hramu da su žrtve dobojskog logora u periodu 1915-1917. godina zaslužile da ne budu zaboravljene.

“Stradanje Srba u dobojskom logoru i danas je otvorena knjiga koja se dopisuje, jer se u proteklih stotinu godina svjesno nastojalo da izblijedi i nestane sjećanje na njegovo postojanje i o čijem se obimu stradanja do skoro nije znalo i nije smjelo znati”, naglasio je Nikolić.

On je upozorio da je zaborav nastavak njihovog stradanja i dodao da nije dovoljno da javni zvaničnici o ovom događaju govore samo jednom godišnje.

Nakon pomena, biće služen parastos i položeni vijenci na Spomen-kosturnicu.

U 11.30 časova planirano je polaganje vijenaca na spomenik “Dobojski logor 1915-1917”, koji se nalazi na mjestu nekadašnjeg logora u neposrednoj blizini sadašnje željezničke stanice, a koji je osveštan 1. jula 2016. godine.

Nakon toga će uslijediti obraćanje zvaničnika.

Dobojski logor, koji je u Prvom svjetskom ratu formirala Austrougarska, bio je prvo organizovano masovno stratište u dotadašnjoj istoriji civilizovane Evrope.

Od 1915. do 1917. godine kroz logor u Doboju je, prema procjenama, interniran 45.791 Srbin, među kojim 16.673 muškarca i 16.996 žena i djece iz BiH, te 12.122 srpska vojnika i jedan broj starijih ljudi, žena i djece iz Srbije i Crne Gore, od kojih je 12.000 stradalo.

U okviru sjećanja na žrtve dobojskog logora, dobojski Književni klub “Jovan Dučić” organizovao je tradicionalni literarni konkurs “Srpske golgote 20. vijeka”, na kojem je prvu nagradu osvojila pjesma “Kota 923” autora Miloša Milićevića iz Doboja. 

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakPrerušen u Snješka, fudbaler slupao lamburgini od 250.000 evra
Naredni članakFordov mali električni SUV će imati Volkswagenov pogon