Predstavnici Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Doboj i Udruženja trenera za razvoj konkurentskih preduzetnika putem vježbe – Cefe BiH potpisali su danas ugovor o saradnji i udruživanju finansijskih sredstava od ukupno 30.000 KM, namjenjenih za realizaciju programa podrške mladim startap projektima.

Po 15.000 KM obezbijedili su Gradska uprava Doboj i Ambasada SAD u BiH.

Direktor ove dobojske agencije Aleksandar Goganović rekao je da će javni poziv sa kriterijima za apliciranje biti raspisan u drugoj polovini januara i da će na području ove lokalne zajednice po okončanju projekta finansijski biti podržane dvije najbolje poslovne ideje.

“Očekujemo da se veliki broj mladih prijavi sa svojom biznis-idejom, a naš stručni tim će pomoći da ideju i razviju”, dodao je Goganović.

Aleksandar Goganović, direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Grada Doboja

Direktor Udruženja CEFE trenera Zoran Kulundžija rekao je da je Doboj jedna od 12 lokalnih zajednica koja učestvuje u programu podrške preduzetništvu u kojem će biti podržano do 25 startap projekata.

“Za Doboj je predviđeno dva puta po 5.000 KM i to je taj inicijalni dio. Oni koji prođu imaće dalju podršku u mentorstvu, kao i obuci u kojoj stiču osnovne vještine i znanja da se bave preduzetništvom i opstanu”, rekao je Kulundžija.

Zoran Kolundžija, direktor Udruženja CEFE trenera

On kaže da će polaznicim proći simulaciju svakodnevnog djelovanja na tržištu, između ostalog, kako da planiraju, proizvode, prodaju, promovišu i ponašaju se u tržišnim uslovima.

Kulundžija kao najčešće greške mladih preduzetnika navodi zanemarivanje promocije njihovih proizvoda, početni nerealni optimizam i očekivanja, te zapostavljanje znanja i vještina.

Prema njegovim riječima, sredstva za početak poslovanja su bitan momenat, ali ne i dovoljan bez znanja i usavršavanja.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Vlado Blagojević pojasnio je da se projekat realizuje u dva pravca – obezbjeđivanje sredstava za početak biznisa, te edukacija preduzetnika čiji se poslovni plan pokaže kao najbolji.

Vlado Blagojević, zamjenik gradonačelnika Doboja

On je najavio da će Gradska uprava Doboj i dalje podržavati slične aktivnosti.

Ugovor je potpisan uz prisustvo predsjednika Skupštine grada Sanje Vulić.

Foto: srna.rs, rtvdoboj.org

Izvor: SRNA

Prethodni članakPokazna vježba Žandarmerije – spremni za brzu intervenciju (FOTO)
Naredni članakSkup “Za Republiku Srpsku” – (FOTO/VIDEO)