Srpska pravoslavna crkva poručila je da njen stav ostaje nepromijenjen da ne priznaje ukrajinske raskolnike, te smatra da arhiepiskop atinski Јeronim još ima manevarskog prostora da se zaustavi i da ne doprinese još veće i težem raskolu u Pravoslavnoj crkvi.

U saopštenju SPC navodi da je arhiepiskop atinski juče služio zajedničku liturgiju sa patrijarhom carigradskim Vartolomejem u Solunu i da je “lažni mitropolit kijevski i sve Ukrajine Epifanije Dumenko” pominjan kao jedan od poglavara autokefalnih pravoslavnih crkava, čime je praktično priznao tzv. Pravoslavnu crkvu Ukrajine.

– Ovaj postupak je poslednji korak pred ambisom još dubljeg i opasnijeg raskola u vaseljenskom Pravoslavlju – ističe SPC.

Ako se ne trgne u posljednji čas, smatra SPC, arhiepiskop Јeronim će podijeliti odgovornost pred Bogom, Crkvom i istorijom sa patrijarhom Vartolomejem.

– Stav SPC, saborski formulisan, ostaje neizmenjen – nepokajane ukrajinske raskolnike ne priznajemo ni za pripadnike Crkve, a kamoli za normalnu autokefalnu Pravoslavnu Crkvu – poručeno je u saopštenju.

SPC napominje da raskol nije izazvala Ruska pravoslavna crkva nego isključivo Carigradska patrijaršija.

Foto: rtrs.tv/Ilustracija

Izvor: RTRS


Prethodni članakSajam knjige u Beogradu: Trivićeva besjedom otvara nastup Srpske
Naredni članakPutevi: Povoljni uslovi za vožnju