​Volkswagen razmatra niz mjera za smanjenje troškova za svoju glavnu marku, uključujući smanjenje plata od 10 odsto i dvogodišnje zamrzavanje plata, dok nastoji da uštedi četiri milijarde evra, piše list “Handelsblatt” pozivajući se na insajdere kompanije.

Proizvođač automobila je pod sve većim pritiskom da smanji troškove usred izazovne ekonomske klime. Radnici su u međuvremenu krititikovali upravu jer nije predstavila jasnu buduću strategiju, uprkos obećanjima o novom planu u pripremi.

Prema “Handelsblattu”, rukovodstvo Volkswagena je raspravljalo o nekoliko potencijalnih poteza za uštedu troškova. To uključuje ograničavanje bonusa, smanjenje dodatnih isplata za godišnjice zaposlenih i istraživanje mogućnosti zatvaranja nekih njemačkih proizvodnih pogona.

Portparol Volkswagena je odbio da za “Handelsblatt” komentariše tekuće pregovore s radničkim savjetom kompanije i IG Metallom, moćnim njemačkim sindikatom metalaca.

Od početka oktobra, uprava Volkswagena se sastaje nedjeljno s predstavnicima radnika iz svojih njemačkih fabrika, analizirajući gdje se mogu smanjiti troškovi i koji modeli će se proizvoditi na svakoj lokaciji.

Pregovori o povećanju plata se vode odvojeno, prema predstavniku sindikata, a sljedeća formalna runda je zakazana za 30. oktobar, prenosi “AutoBlog“.

Foto: Pixnio

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakAmidžić: Izmjene Zakona o PDV-u će biti usvojene – građani će moći riješiti stambeno pitanje (VIDEO)
Naredni članakŠta znači kada vam se pojavi VoLTE oznaka na telefonu