Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić sastao se danas u Banjaluci sa direktorom Agencije za promociju stranih investicija BiH (FIPA) Markom Kubatlijom.

Tokom sastanka razmatrane su mogućnosti za unapređenje saradnje u cilju privlačenja dodatnih direktnih stranih investicija u Republiku Srpsku.

Đokić je tokom sastanka naglasio da Republika Srpska ima značajan potencijal, posebno u sektorima koji su strateški važni za njen ekonomski razvoj. Naglasio je da je Vlada Republike Srpske posvećena stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta i pružanju podrške stranim kompanijama koje su zainteresovane za ulaganja. On je takođe istakao kontinuiranu podršku Vlade realizaciji aktuelnih i planiranih investicionih projekata i značaj koordinisanog djelovanja institucija na svim nivoima.

Kubatlija je pohvalio napore Vlade Republike Srpske u kreiranju povoljnog ambijenta za investiranje i istakao posvećenost FIPA-e promociji Republike Srpske i BiH kao atraktivne destinacije za strane ulagače. Naveo je da strani investitori pokazuju sve veći interes za ulaganje u energetske projekte, obnovljive izvore energije, ali i u modernizaciju infrastrukture i razvoj proizvodnih kapaciteta. Kubatlija je predložio konkretne aktivnosti za bolju promociju investicionih mogućnosti Republike Srpske, uključujući i učešće na međunarodnim sajmovima i investicionim forumima.

Zaključeno je da će obe strane nastaviti blisku saradnju u cilju promocije pozitivne slike o Republici Srpskoj u inostranstvu i povećanju njene konkurentnosti na stranim tržištima.

FIPA u svojoj bazi trenutno ima oko 500 projekata koje promoviše i nudi stranim investitorima. Prema riječima Kubatlije, čak 80 odsto investitora koji su realizovali prvu investiciju u BiH spremni su da to ponovo učine.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakCvijanovićeva ukazala na neophodnost poštovanja Dejtonskog sporazuma
Naredni članakCvijanović: Prisustvo predsjednika Srpske na Samitu u Kazanju – prilika za nova partnerstva (VIDEO)