Sindikalna potrošačka korpa za mjesec septembar 2024. godine iznosi 2.625 KM i prosječna plata je pokriva sa 53,78 odsto, saopšteno je iz Saveza sindikata Republike Srpske.

– Sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu – navodi se u saopštenju.

Dodaju da su porodice u Republici Srpskoj najviše novca trošile na prehranu 1.190 KM.

– Za stanovanje i komunalne usluge bilo je potrebno izdvojiti 651 KM, za prevoz 226 KM, nabavka odjeće i obuće koštala je 204 KM, dok je za tekuće održavanje domaćinstva u septembru mjesecu bilo potrebno izdvojiti 151 KM – dodaje se u saopštenju.

Kada je riječ o prosječnoj neto plati u Republici Srpskoj, a koja je isplaćena u septembru mjesecu 2024. godine, iz Saveza sindikata navode, da ona iznosi 1.412 KM i veća je za 1 KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u avgustu mjesecu.

– Najviša prosječna plata u Republici Srpskoj u septembru mjesecu 2024. godine isplaćena je u oblasti finansijskih djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosi 1.899 KM, a najnižu prosječnu isplaćenu platu dobili su radnici u građevinarstvu u iznosu od 1.118 KM – dodaju oni.

Kako ističi, niske prosječne plate u septembru mjesecu 2024. godine primili su radnici zaposleni u prerađivačkoj industriji u iznosu od 1.216 KM, oblasti saobraćaja i skladištenja u iznosu od 1.141 KM, te u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 1.134 KM.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakFon der Lajen sa članovima Predsjedništva BiH
Naredni članakPodići svijest o borbi protiv moždanog udara (VIDEO)