Republika Srpska nema interes, niti potencijal da bilo gdje izaziva nemire. Ni u Beogradu, za šta su nas i prije optuživali, kada su bili izbori u Srbiji, niti u Moldaviji, rekao je u Јutarnjem programu Predrag Ćeranić dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci.

– Uvijek se mi branimo od tih obojenih revolucija, a sada i jedna potpuno neutemeljena, neistinita teza koja dolazi iz Moldavije, o postojanju kampova u Srpskoj u kojima Rusi obučavaju mlade za izazivanje nereda, i sada nailazi na jedno tako plodno tlo da se i američki ambasador Majkl Marfi oglasi kako je on zabrinut.

A zašto, kaže Ćeranić, Marfi nije zabrinut zbog jednog terorističkog potencijala koji postoji u BiH.

– To, znamo jer se sinoć dogodio teroristički napad na policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi kada je maloljetnik nožem ubio jednog policajca, a drugog teško ranio. Dakle, mi ponovo imamo situaciju da se o stvarnim bezbjedonosnim problemima ne govori, i oni se uporno guraju pod tepih – dodao je Ćeranić.

Reagujući na vijest da će Svjetski Kongres Ujgura (muslimana) Kine u saradnji i po dogovoru sa Vijećem Kongresa Bošnjaka održati u Sarajevu krajem ovog mjeseca sesiju i izbor organa ovog udruženja, Ćeranić je istakao da ga vijest nije iznenadila jer je delegacija Svjetskog Kongresa Ujgura boravila u julu na komemoraciji u Srebrenici, a potom su boravili u Sarajevu kada je dogovorena saradnja.

– Dok se u kazanju održavao Samit BRIKS-a i kada su oči cijelog svijeta bile uperene u zaključke i stavove koje će donijeti BRIKS, odnosno najvažnije sile BRIKS-a Rusija i Kina, u BiH se traže ruski kampovi u kojima Rusi obučavaju Srbe za proteste u Moldaviji i održava se osmi Svjetski Kongres Ujgura – ističe Ćeranić.

Navodi da problem Ujgura nije od juče, i da on počinje pobunom Ujgura koji su podstaknuti sa Zapada kako bi se omela izgradnja projekta mreža pojas i put odnosno mreža brzih kineskih pruga.

– U pitanju je jedan geopolitički interes zapadnih sila i Kina je tu opet bila na udaru. To su određene poluge kojima SAD nastoje da udaraju Kinu – smatra Ćeranić.

Ističe da ne razumije zašto se tu Sarajevo sada uplelo.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakPutin: Saradnja sa Republikom Srpskom se razvija u duhu međusobnog uvažavanja
Naredni članakCvijanović: Imovina nije u nadležnosti Predsjedništva, pokretanje veta ima jasnu proceduru