Republika Srpska će prevazići sve poteškoće i zaštititi svoje interese, a saradnja Rusije i Republike se razvija u duhu međusobnog poštovanja i praktične je prirode, rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin tokom bilateralnog sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Putin je izrazio uvjerenje da će Republika Srpska moći da zaštiti svoje interese.

– Znamo to, sa kakvim se teškoćama suočavate, kroz kakva iskušenja morate proći, ali sam siguran da će Vašim karakterom i stavom građana koji žive u Republici Srpskoj da štite svoje nacionalne interese, sve poteškoće biti prevaziđene – rekao je ruski lider.

On je takođe napomenuo da se saradnja Rusije i Republike Srpske razvija uz uzajamno poštovanje “kako i treba da bude među bratskim narodima”. Putin je najavio proširenje političkih kontakata Moskve i Banjaluke.

– Naše kolege sa obe strane u oblasti političke interakcije i u oblasti političke saradnje su u stalnom kontaktu – naglasio je ruski predsjednik.

Dodik je rekao da Srpska namjerava da učestvuje u aktivnostima BRIKS-a u formatu prihvatljivom za asocijaciju i da će nastojati da u to uključi cijelu BiH.

– Željeli bismo da se uključimo u nekom obliku koji bi bio moguć, da bismo kao Republika Srpska učestvovali u ovom ujedinjenju, postoje određene mogućnosti da to učinimo kao dio BiH. to ne zavisi od nas, ali ćemo pokušati da pružimo podršku na nivou cijele BiH – naglasio je Dodik.

Dodik je konstatovao i nedostatak efekta koji su zapadne zemlje nameravale uvođenjem sankcija Rusiji.

– Zadovoljan sam vašim napretkom u ekonomskom smislu i činjenicom da ste zvanično četvrta po veličini privreda na svijetu prema Međunarodnom monetarnom fondu, što sugeriše da sankcije koje su vam uvedene ne stvaraju efekte koje bi zapadnjaci volim postići – rekao je Dodik.

Tokom sastanka dotaknuta je i tema optuživanja Rusije za organizovanje nemira u Evropi. Vladimir Putin je ovo nazvao potpunom besmislicom, dodajući da Ruska Federacija nema ni želju ni alate da sprovodi takve akcije. Predsjednik je naglasio da Rusija, zajedno sa svim učesnicima BRIKS-a, ne želi konfrontaciju ni sa kim.

– Vremena se mijenjaju, situacija u svijetu se mijenja – rekao je on, govoreći o pokušajima Zapada da obezbijedi svoju dominaciju po svaku cijenu – rekao je ruski lider.

Foto: screenshot/rg.ru

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik nakon sastanka sa Putinom: BRIKS uspješna platforma; Nastavljamo saradnju (VIDEO)
Naredni članakĆeranić: Srpska nema interes da izaziva nemire; Neistinita teza o kampovima dolazi iz Moldavije (VIDEO)