Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je za RTRS da se na sastanku sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putiom ocijenjeno da je BRIKS uspješna platforma koja daje nadu za svjetski mir i to će biti dobar putokaz za stabilizaciju svjetskih prilika.

– I to sam rekao Putinu, koji je najzaslužniji za to – rekao je Dodik.

Istakao je da nastavljaju saradnju i da je za Republiku Srpsku ovo veliki uspjeh.

– Putin je imao preko 20 sastanaka, plus plenarni Samit BRIKS i imao je opet želju da se vidimo i u ovako kasno vrijeme. Vidio sam ga kao čovjeka koji želi da stabiliše odnose u regionu, ali i cijelome svijetu. On brani nacionalne interese Rusije i to i svi drugi rade – rekao je Dodik.

Istakao je da su razgovarali i o završetku Srpsko-ruskog hrama u Banjaluci, te jačanju turističkog potencijala između Srpske i Rusije.

– Vidimo da ovdje je naš boravak pokušan da se devastira raznim izmišljotinama kao ova o kampovima. Rekao sam Putinu za to – rekao je Dodik.

Dodik ističe da BRIKS nije protiv EU.

– On teži saradnji među državama i narodima. Putin je tome dao najveći doprinos, ali imate tu i velike sile poput Kine i Indije, i taj pokret raste iz dana u dan, a Republika Srpska će nastojati da se izbori za svoju poziciju u ovoj organizaciji. Ovo je bila uspješna i dobra posjeta, razgovorali smo ne dsamo ljudima iz Rusije, već i drugim svjetskim zvaničnicima. Mi ežlimo samo da budemo prepoznatljivi, da iskoristimo svoj kapacitet – zaključio je Dodik.

Foto: Ekaterina Česnokova/brics-russia2024.ru

Izvor: RTRS

Prethodni članakPutin sa Dodikom: Stvaramo mehanizme saradnje na osnovu ravnopravnosti (VIDEO)
Naredni članakPutin: Saradnja sa Republikom Srpskom se razvija u duhu međusobnog uvažavanja