Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović iznio je u razgovoru sa pomoćnikom generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i bezbjednosnu politiku Havijerom Kolominom zvanični stav Republike Srpske i njenih institucija da podržavaju saradnju sa NATO-om, koju treba unapređivati, ali da se protive NATO integracijama.

Goganović je rekao Srni da ga raduje što u NATO imaju razumijevanja o ovom pitanju i da prihvataju okvir saradnje i ne insistiraju da BiH postane član NATO-a dok se o tome ne postigne unutrašnji konsenzus.

– NATO je vojno-politički savez i razumljivo je da ne žele da insistiraju na članstvu dok se o tome ne postigne politički konsenzus – izjavio je Goganović nakon sastanka sa Kolominom u Sarajevu, kojem je prisustvovao i ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez.

On je dodao da je Kolomina rekao da “NATO, iako se ne radi o ozbiljnoj krizi, zabrinjava retorika podjela u BiH”, te dodao da će Alijansa uvijek biti uz suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Goganović je ponovio da je Dejtonski mirovni sporazum jasno definisao da se sve odluke u BiH moraju donositi u skladu sa dogovorom dva entiteta i tri naroda, te da je stav Republike Srpske i srpskog naroda jasan po tom pitanju – saradnja sa NATO da, integracije ne.

– Republika Srpska podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, ali insistiramo na poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma od domaćih, ali i međunarodnih aktera – istakao je Goganović.

Goganović je naglasio da su se pomoćnik generalnog sekretara NATO-a i on lično usaglasili da je za BiH bitno da Savjet bezbjednosti UN podrži nastavak misije “Altea” EUFOR-a, jer je to doprinos miru i stabilnosti u BiH.

On je rekao da je na sastanku naveo da je, u kontekstu globalnih dešavanja, zbog stabilnosti na Balkanu bitna regionalna saradnja, posebno sa našim susjedima, jer miran i stabilan Balkan doprinosi bezbjednosti u čitavoj Evropi.

Goganović je tokom sastanka podvukao da se rješenja za politička neslaganja moraju tražiti dijalogom. 

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakBukejlović: Ispitati curenje informacija iz presude u slučaju “Kovačević”
Naredni članakDOBOJ: Jerinić: Nastavićemo rad u interesu boljeg života građana