Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović, koji će u Strazburu prisustvovati javnoj raspravi o presudi u slučaju “Kovačević protiv BiH”, rekao je da očekuje da će dobiti rezultate istrage o curenju informacija iz presude Suda za ljudska prava.

Bukejlović je rekao da se to nikada do sada nije desilo u istoriji ovog suda.

– Presuda je procurila tri dana ranije i očekujemo da dobijemo informaciju, odnosno rezultat presude i da Sud eventualno odluči da njegova /Kovačevićeva/ aplikacija nije ni prihvatljiva i da nisu iscrpljeni svi pravni lijekovi – rekao je Bukejlović.

Bukejlović je rekao da je Vlada Republike Srpske prepoznala značaj i eventualne okolnosti i reperkusije koje mogu proizići iz presude u ovom slučaju.

– Zbog toga smo na prethodnoj sjednici Vlade imali informaciju iz koje je uslijedio zaključak da ću ja, kao ministar pravde učestvovati, odnosno prisustvovati raspravi pred velikim vijećem u Strazburu – rekao je Bukejlović za Srnu.

Vlada Republike Srpske ranije se saglasila da ministar Bukejlović zbog ozbiljnosti predmeta koji je vezan za izborni sistem BiH i samu srž Dejtonskog mirovnog sporazuma prisustvuje javnoj raspravi u timu ispred tužene BiH, zakazanoj pred Velikim vijećem Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu za 20. novembra.

Evropski sud za ljudska prava donio je prošle godine presudu u predmetu “Slaven Kovačević protiv BiH” u kojoj je utvrdio da su njegova prava prekršena, kao i da je trenutni politički sistem pojačao etničke podjele u zemlji i narušio demokratski karakter izbora.

Kovačević se žalio da zbog kombinacije teritorijalnih i etničkih uslova koji se primjenjuju na Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nije mogao da glasa za kandidate po svom izboru na posljednjim opštim izborima, koji su održani 2022. godine.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Šetnja podrške u borbi protiv karcinoma dojke (VIDEO)
Naredni članakDOBOJ: Jerinić: Nastavićemo rad u interesu boljeg života građana