Danas proslavljamo 33. godine od kada su časni i hrabri ljudi odlučili da izglasaju Odluku o osnivanju Skupštine srpskog naroda i što se tiče Srpske, od ovog datuma sve počinje, rekao je za naš Јutarnji program predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

– Nakon ove Odluke donesena je Deklaracija o proglašenju Srpske, kao i datum njenog obilježavanja, odnosno 9. januar – istakao je Stevandić.

Stevandić napominje da je temelj svake države upravo Skupština.

Povodom obilježavanja 33. godišnjice osnivanja Narodne skupštine danas će u Banjaluci biti održana promocija knjige “Armatura suvereniteta”, istakao je Stevandić, te najavio da je to monografija dokumenata.

– U ovoj monografiji nema fotografija nijednog predsjednika Skupštine, sli imaju sve odluke koje su donesene. Monografija pokazuje jedan dijagram sazrijevanja i odrastanja Republike Srpske. Ova knjiga govori o našim nastojanjima da budemo slobodni i da donosimo odluke. Simbolično, “Armatura suvereniteta” počinje Odlukom o osnivanju Skupštine srpskog naroda, a završava sa Deklaracijom o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, koja je donijeta na Prvom svesrpskom saboru – navodi Stevandić.

Kada je riječ o pritiscima na Srpsku, njene institucije, kao i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Stevandić navodi da su pritisci u posljednje vrijeme učestali, kao i da su sve institucije Srpske na udaru.

– Pokušavaju da nas ospore, putem nelegalnog procesa koji se vodi protiv Dodika, a koji je samo poštovao odluke koje je donijela Skupština Srpske. Cilj montiranog procesa protiv Dodika, jeste da ga izbace sa političke scene. Njemu se u Sarajevu sudi zato što nije pristao da poštuje odluke koje je donio nelegitimni Kristijan Šmit, koji nema ovlaštenja da takve odluke donese, ali i zato što je stao na branik odbrane Srpske – napominje Stevandić.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakNa današnji dan prije 33 godine počeo proces konstituisanja Srpske (FOTO)
Naredni članakIzuzeta obimna dokumentacija u vezi sa nabavkom respiratora