Odrastanje uz oca ili majku koja pretjeruje sa kritikom je veoma zahtjevno i može imati dugotrajne posljedice.

Kako piše Psychology Today, prenosi Politika, neke osobine mogu da se koriguju kasnije tokom života, a na nekim je potreban malo veći rad.

Teško vjeruje sebi

Stalna kritika u djetinjstvu može ostaviti utisak da je ono što mislite, osjećate ili radite tokom cijelog života nekako pogrešno. Kao rezultat toga, često vas muči sumnja.

Oklijeva da prihvati izazove

Nisko samopouzdanje koje proizilazi iz ovakvog obrasca i odnosa između djeteta i roditelja otežava vjeru u sebe da se suočite sa raznim poduhvatima. Često igrate na sigurno, radije nego da doživite neuspjeh u nekoj novoj avanturi.

Teško se oporavlja od grešaka

Dijete vidi grešku kao potvrdu sopstvenih nedostataka. Čak i jednostavna greška može da vas podsjeti na sve vaše propuste iz prošlosti dok osjećaj sopstvene vrijednosti naglo pada.

Sklonost perfekcionizmu

Napori da budete savršeni su posljedica straha da ne zabrljate.

Osjeća se defanzivno

Naravno da se osjećate defanzivno: kao dijete ste naučili da budete dobro prilagođeni mogućim napadima kako biste se mogli zaštititi od njih. Vaše odbrambene reakcije mogu dovesti do toga da se vaši prijatelji ili partner uznemire zbog toga što “uvijek shvatate stvari na pogrešan način” – što ne čini da se osjećate manje defanzivno.

Teško prihvata komplimente

Kada vam neko kaže nešto lijepo, nađete način da to odbijete – često samokritikom.

Ako kažu da im se sviđa vaša nova košulja, na primjer, vi kažete da nije najbolja boja za vas. Na ovaj ili onaj način, neutrališete svaku pozitivnost usmjerenu na vas.

Foto: Pixabay

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakZašto smo najbolesniji kad stigne jesen
Naredni članakNa današnji dan prije 33 godine počeo proces konstituisanja Srpske (FOTO)