Јesenja sjetva na poljima Republike Srpske odvija se u povoljnim vremenskim i agro uslovima. Planirano je da bude zasijano oko 64 hiljade hektara, od čega će najveće površine zauzimati pšenica, ječam i zob, te druge ozime kulture.

Tržište je snabdijeveno dovoljnim količinama sjemena, mineralnih đubriva i ostalog reprometarijala, i to ove godine po nižim cijenama.

Očekivanja su i da će ovogodišnja sjetva biti jeftinija, u odnosu na prethodnu godinu. Pomoćnik ministra poljoprivrede, Goran Bursać, ratarima obećava da ni ove godine neće izostati podrška resornog ministarstva.

– Najviše je pojeftinilo mineralno đubrivo, kao i dizel gorivo. Nadamo se da će cijene i ostati na tom nivou, te da će naši ratari imati značajno jeftiniju sjetvu. Podsticaji za hektar pšenice ostaju 500 KM po hektaru, za uljaricu su podsticaji 400 maraka, a ostaće i premija za dizel gorivo na nivou od 85 pfeniga – izjavio je Bursać za naš Radio.

Da je na tržištu cjelokupan asortiman sjemenskog materijala, potvrdio je gostujući u našem programu i Dragan Mandić, iz Poljoprivrednog instituta Republike Srpske. On kaže da su poljoprivrednicima u ponudi kako domaće, tako i evropske i inostrane sorte sjemena.

–  Izbor je veoma raznovrstan. Na raspolaganju su sorte koje su izuzetno rodne, ali sa lošijim kvalitetom, ali ima proizvođača koji i to zahtijevaju. Tu je i druga varijanta, sorte koje obezbjeđuju dobar kvalitet, ali manje prinosne sorte – rekao je Mandić.

U resornom Ministarstvu podsjećaju i da subvencioniše sa 60 odsto polisu osiguranja, te pozivaju poljoprivrednike da osiguraju svoje usjeve imajući u vidu učestale ekstremne vremenske prilike.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDOBOJ: Održan koncert temeljnih naroda kulture BiH pod nazivom „Sazvučja” (VIDEO) 
Naredni članakDOBOJ: Uskoro inicijativa za priznavanje statusa službenog lica medicinskim radnicima zaposlenim u javnim zdravstvenim ustanovama u Srpskoj (VIDEO)