Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić smatra da odluka Suda u Bostonu, da proglasi krivim bivšeg nadzornika logora Čelebići Kemala Mrndžića, pokazuje da je zločin nad Srbima dobio svoj epilog u SAD, jer Sud BiH ne želi da obezbijedi pravdu za srpske žrtve.

– Sud BiH nije ni evidentirao ovaj zločin nad Srbima. U SAD je zločin konačno dobio svoj epilog. Mrndžić je proglašen krivim, džaba se sklonio, lagao i lažno predstavljao jer je dobio kaznu – rekla je Rajilićeva Srni.

Prema njenim riječima, svjedoci su učinili pravi potez i tako treba svi mučenici iz logora da rade.

– Mora se otići, govoriti istina i tražiti bar djelić pravde bilo gdje na svijetu za srpske žrtve rata – ukazuje Rajilićeva.

Rajilićeva zaključuje da Sud BiH nije sposoban da svojim radom donese pravdu za srpske žrtve, zbog čega je važno da bilo ko i bilo gdje na svijetu to učini.

Sud u Bostonu proglasio je krivim Kemala Mrndžića, bivšeg nadzornika logora Čelebići u kojem su zatvoreni i mučeni srpski civili, za zavjeru s ciljem prikrivanja svog učešća u zločinima tokom rata u BiH i za davanje lažnih izjava radi dobijanja statusa izbjeglice u SAD, a nakon toga i američkog državljanstva, saopšteno je iz američkog Ministarstva pravde.

Mrndžić /52/ je osuđen zbog učestvovanja u šemi prikrivanja istine o njegovom učestvovanju u maltretiranju Srba zarobljenih u ozloglašenom logoru Čelebići u BiH 1992. godine.

Kemal Mrndžić je, prema nezvaničnim informacijama, u SAD doputovao 1999. godine i na osnovu lažnih informacija, odnosno sakrivanja detalja iz ratne prošlosti, 2008. godine dobio status stalnog boravka. Godinu kasnije dobio je i američki pasoš. 

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakPretresi na više lokacija u akciji “Luna” na području Banjaluke
Naredni članakŽupljanin: Presuda Mrndžiću putokaz za privođenje ostalih zločinaca