Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpspke Željko Budimir rekao je da Srpska i Srbija vjeruju da će Rusija osigurati ravnotežu moći u svijetu i obnoviti instituciju međunarodnog prava.

Budimir je istakao da slobodoljubivo čovječanstvo, uključujući Balkan, očekuje povratak multipolarnog svijeta.

On je ukazao da je Samit BRIKS-a u Kazanju jasna demonstracija da se svjetski poredak transformiše od unipolarne u multipolarnu strukturu.

– Proces je u početnoj fazi. Slobodoljubivo čovječanstvo, uključujući i Balkan, očekuje povratak multipolarnog svijeta, jačanje uloge Rusije kao političke, ekonomske i vojne sile, jer će to pomoći vraćanju autoriteta institucijama međunarodnog prava, bez čijeg normalnog funkcionisanja nastaje haos u globalnoj interakciji – rekao je Budimir za “Rusku gazetu”.

On je naveo da Rusija obuzdava širenje agresivnog NATO bloka na istok, što direktno ugrožava bezbjednost Ruske Federacije, dodajući da su se Srbi suočili sa tim 90-ih godina prošlog vijeka.

Budimir je istakao da NATO još nije dovršio svoje planove u regionu zapadnog Balkana.

– Na posljednjem samitu naglašen je značaj integracije cijelog zapadnog Balkana u NATO, uključujući Srbiju i BiH. Rusija mora da zaustavi širenje NATO-a, a rezultati toga su vidljivi u Ukrajini. To bi trebalo da pruži mogućnost svim zemljama koje ne žele da budu dio NATO-a da zadrže svoj neutralan status – rekao je Budimir.

On je naveo da Republika Srpska i Srbija računaju na to i vjeruju da će Rusija osigurati ravnotežu moći u svijetu i obnoviti instituciju međunarodnog prava.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakKecmanović: Lažnjak Šmit stoji iza smiješne inicijative Bećirovića i Komšića o državnoj imovini
Naredni članakDOBOJ: Sloga Meridian gostuje Modriči u Kupu RS „Dr Milan Jelić”