Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da je prijedlog zakona o državnoj imovini još jedan u nizu vanustavnih izleta članova Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i Željka Komšića koji će doživjeti istu sudbinu kao i njihov prijedlog zakona o gasu i poručio da Republika Srpska ima mehanizme da zaštiti imovinu i ustavni kapacitet.

Košarac je ocijenio da je Bećirovićevo i Komšićevo antidejtonsko i antiustavno djelovanje dio političkog arsenala usmjerenog protiv Republike Srpske, ali i naglasio da predstavnici Srpske nisu naivni.

– Republika Srpska ima mehanizme i zna kako da se zaštiti od kontinuiranih napada i nasrtaja na njenu imovinu i ustavni kapacitet –  poručio je Košarac.

Košrac je naveo da je pitanje imovine riješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom i da pripada Republici Srpskoj i Federaciji BiH i da institucije na nivou BiH nemaju apsolutno nikakve veze s tim.

On je istakao da je to jasno i Bećiroviću i Komšiću, ali da šampioni jeftinog populizma nastavljaju sa nesuvislim i besmislenim inicijativama, poput prijedloga zakona o državnoj imovini, te ponovo pucaju u prazno.

– Niti Predsjedništvo BiH može predlagati zakone izvan svoje nadležnosti, niti Parlamentarna skupština BiH može usvajati zakone koji nisu u nadležnosti institucija na nivou BiH – objavio je Košarac na Instragramu.

Članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić preglasali su juče srpskog člana Predsjedništva Željku Cvijanović i usvojili prijedlog zakona o državnoj imovini.

Iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva ranije je saopšteno da Predsjedništvo BiH ne može biti ovlašteni predlagač zakona o državnoj imovini, te da u skladu sa Ustavom može predlagati samo zakone iz domena svojih nadležnosti.

Prema Dejtonskom sporazumu, imovina ne pripada BiH, već isključivo entitetima.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakCvijanovićeva Bećiroviću: Moramo birati riječi
Naredni članakAmidžić: Prijedlog dopuna Zakona o PDV-u usklađen sa UIO