Asocijacija Stvaraoci Republike Srpske ocijenila je da je sada trenutak kao i 1991. godine kada bi političke snage u Srpskoj trebalo da, bez obzira na političke razlike, jedinstveno stanu u odbranu Republike Srpske i njenih temeljnih vrijednosti – slobode, demokratije i prava na normalan život i sigurnu budućnost djece.

– Na to nas obavezuju žrtve koje su pale za stvaranje i odbranu naše domovine – poručili su iz Asocijacije povodom povodom obilježavanja 33 godine od osnivanja parlamenta Republike Srpske.

Ascijacija sa ponosom podsjeća da je 24. oktobra 1991. godine osnivanjem Skupštine srpskog naroda u BiH postavljen temelj za slobodnu i demokratsku Srpsku kao odgovor srpskog naroda na jednostrano proglašenu secesiju tadašnje BiH od Јugoslavije.

– Odluka o osnivanju Skupštine srpskog naroda je događaj od najveće istorijske važnosti, jer su tada srpski poslanici iz različitih političkih stranaka pokazali puno jedinstvo i odlučnost da ne dozvole da u sopstvenoj zemlji budu građani drugog reda i da im se ne ponovi tragična sudbina iz Drugog svjetskog rata – navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je Republika Srpska u političkom i institucionalnom pogledu stvorena prije izbijanja građanskog rata u miru, a odbranjena je desetinama hiljada života najboljih sinova i kćeri tokom četiri tragične ratne godine.

Dejtonskim mirovnim sporazumom ona je dobila i međunarodnu potvrdu pri čemu je uspostavljanju mira i izgradnji nove ustavne strukture BiH i te kakav doprinos dalo i tadašnje rukovodstvo Republike Srpske i krnje Јugoslavije, napomenuli su iz Asocijacije.

Potrebno je novopečenim “mirotvorcima” neprekidno isticati, a i radi istorijske istine da bez srpskih potpisa i pristanka na različite ustupke ne bi bilo ni Dejtonskog sporazuma, naglasili su iz Asocijacije, osnovanoj s ciljem da gaji kulturu sjećanja na period stvaranja i odbrane Republike Srpske.

Asocijacija Stvaraoci Republike Srpske upozorava da politički Zapad i probošnjačke elite tokom 30 i više godina nesmanjenom žestinom nastavljaju reviziju Dejtonskog sporazuma, isključivo na štetu srpskog naroda i Republike Srpske.

– Cilj te beskrupulozne aktivnosti je da se uspostavi centralizovana BiH po mjeri samo jednog naroda, da se zaposjedne imovina koja po Ustavu BiH pripada Srpskoj, te da se sankcijama i političkim procesima oduzme legitimitet sadašnjem rukovodstvu Republike Srpske koje je ovoga trenutka jedina i snažna odbrana od sprovođenja takvih pogubnih ciljeva – upozoravaju iz Asocijacije.

U saopštenju se dodaje da se različitim mjerama na ekonomskom i finansijskom planu nastoji uništiti privreda i javni sektor Republike Srpske.

– Drugim riječima, pokušavaju da porobe naš narod i unište budućnost naših pokoljenja – navodi se u saopštenju.

Iz Asocijacije ističu da je ovo trenutak kao i daleke 1991. godine kada bi političke snage u Republici Srpskoj trebalo da, bez obzira na političke razlike, jedinstveno stanu u odbranu Republike Srpske i njenih temeljnih vrijednosti – slobode, demokratije i prava na normalan život i sigurnu budućnost naše djece.

– Na to nas obavezuju žrtve koje su pale za stvaranje i odbranu naše domovine – poručili su iz Asocijacije.

Da bi se trajno obilježio značaj osnivanja Skupštine srpskog naroda u BiH, Asocijacija je uputila nadležnom tijelu Vlade Republike Srpske zahtjev da se od sljedeće godine 24. oktobar uvrsti u kalendar obilježavanja značajnih datuma i događaja iz istorije Republike Srpske.

U okviru kompleksa “Mali dom” u Palama biće postavljeno prigodno spomen-obilježje i uređena zbirka dokumenata i fotografija iz vremena stvaranja Srpske, ističe se u saopštenju.

Skupština srpskog naroda u BiH osnovana je u Sarajevu 24. oktobra 1991. godine. Na prvoj sjednici raspisan je plebiscit i usvojena Deklaracija o ostajanju srpskog naroda u zajedničkoj državi Јugoslaviji.

Referendum na kojem su se Srbi izjasnili o ostanku u Јugoslaviji održan je 9. i 10. novembra 1991. godine.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Učenici Medicinske škole počeli sa praksom u novom objektu Bolnice „Sveti apostol Luka” (FOTO/VIDEO)
Naredni članakCvijanovićeva, Bećirović i Komšić dočekali Begaja