Veoma mali broj bibliotekara bavi se zaštitom i klasifikacijom stare knjige iako je riječ o bitnom segmentu rada da bi očuvali istoriju, tradiciju, kulturu i književnost u ovim oblicima, rekla je direktor Narodne biblioteke u Doboju Lidija Žarić.

Tim povodom je ova dobojska Biblioteka organizovala danas predavanje o zaštiti i klasifikaciji stare i rijetke knjige i uspostavljanju njihove zaštite s posebnim osvrtom na evidentiranje.

Žarićeva je navela da Narodna biblioteka, kada je riječ o starim i rijetkim publikacijama, ima sektor zavičajne zbirke i zaštite kulturnih dobara.

Bibliotekar Dragan Mićić, koji je danas predavač, kaže da trenutno radi na zaštiti kolekcije rijetke knjige, koja broji više od 900 pojedinačnih jedinica.

On je pojasnio da kolekcija rijetke knjige nije vremenski ograničena i da se zaštita sprovodi po metodskim uputstvima Univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

Mićić je naveo da na području dobojske regije nema izrazito starih knjiga i da se radi o građi iz polovine devetnaestog vijeka.

U kolekciji naslova dobojske biblioteke Mićić je izdvojio zbornik duhovnih pjesama protestantske provenijencije napisane 1906. godine na češkom jeziku, koja je opkovana, a konzervacija je obavljena u Narodnoj biblioteci Srbije.

Ukazao je i na originalna pisma pjesnikinje Desanke Maksimović upućena Izetu Sarajliću, kao i posveta Dobriše Cesarića.

Školski bibliotekar u Stručnoj i tehničkoj školi u Derventi Aleksandra Vuković kaže da dijele biblioteku škole “Mihajlo Pupin” iz 1918. godine koja sadrži veliki fond stare i rijetke knjige.

“Imamo više od 250 naslova monografskih i serijskih publikacija i sada smo ih, uz Draganovu pomoć, uspjeli odvojiti na čuvanje na posebno mjesto”, rekla je Vukovićeva i dodala da se te knjige više ne izdaju.

Među starijim knjigama, izdvojila je primjerak iz 1820, njoj posebno zanimljivu “Grimove bajke” iz 1904. godine, koja je pisana na gotici i bogato ilustrovana. 

Foto: rtvdoboj.org, srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Jusufbegović najavio gostujuću utakmicu Sloge Meridian protiv bijeljinskog Radnika (VIDEO)
Naredni članakDOBOJ: U Okružno javno tužilaštvo sprovedeno šest lica (FOTO/VIDEO)