Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić sastao se danas u Banjaluci sa novoimenovanim šefom Delegacije Evropske unije i specijalnim predstavnikom EU u BiH, Luiđijem Sorekom, sa kojim je razgovarao o ključnim temama i pitanjima vezanim za proces evropskih integracija, kao i o aktuelnoj političkoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH.

U razgovoru s ambasadorom, Stevandić je poručio da su institucije Republike Srpske čvrsto opred‌jeljene za dalji napredak i približavanje BiH Evropskoj uniji, ali je naglasio da se u tom procesu mora u potpunosti poštovati ustavna i dejtonska pozicija Republike Srpske, te da se njen status ne smije umanjiti.

Stevandić je naglasio da proces donošenja odluka u BiH mora biti zasnovan na dogovoru tri naroda i dva entiteta, bez uplitanja međunarodnog faktora.

On je takođe poželio ambasadoru dobrodošlicu i uspješan mandat u BiH, te je izrazio uvjerenje će ambasadorova uloga doprinijeti jačanju odnosa između BiH i Evropske unije.

Na kraju sastanka Stevandić je uručio je ambasadoru knjigu “Armatura suvereniteta”, koja sadrži sve pravne i političke akte Narodne skupštine Republike Srpske od njenog osnivanja do danas.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakVišković-Soreka: Srpska otvoren i iskren partner za nastavak puta BiH ka članstvu u EU
Naredni članakDodik-Soreka: Srpska podržava evropski put