Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske upozorava građane na pojavu lažne aplikacije pod imenom “Temu” na zvaničnim prodavnicama aplikacija (App Store i Google Play), saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Iz MUP-a Srpske navode da “prevaranti koriste ovu aplikaciju kako bi prikupljali podatke o platnim karticama i drugim ličnim podacima korisnika”.

Lažna aplikacija izgleda identično kao originalna Temu aplikacija, sa logotipom i sličnim korisničkim interfejsom, ističu iz MUP-a Srpske.

– Lažna aplikacija navodi korisnike na lažne sajtove, od korisnika traži ažuriranje podataka, među kojima se traže i podaci sa platne kartice (broj kartice, CVV kod). Uneseni podaci se zatim prenose prevarantima i mogu se zloupotrijebiti za neovlašćene transakcije i krađu identiteta – navode iz MUP-a Srpske. 

Građani mogu da se zaštite tako što će preuzimati aplikacije samo sa zvaničnih izvora (App Store i Google Play), ali provjeriti i ime izdavača.

– Originalnu Temu aplikaciju izdaje Temu International LLC . Na originalnoj Temu aplikaciji imate obavještenje da kupci budu pažljivi, da Temu aplikacija nikada neće poslati SMS poruku i tražiti vam dodatne podatke. Pročitajte komentare i ocjene korisnika prije instalacije jer lažne aplikacije često imaju sumnjive ili lažne recenzije. Ne unosite podatke o kartici u aplikacije koje nisu provjerene. Redovno pratite stanje na računu i prijavite svaku sumnjivu transakciju svojoj banci. Koristite antivirusne aplikacije koje mogu detektovati sumnjive softvere – upozoravaju iz MUP-a Srpske. 

MUP Srpske napominje da, u slučaju da ste već preuzeli lažnu aplikaciju, potrebno je da uradite sljedeće:

– Odmah uklonite aplikaciju sa uređaja.

– Blokirajte svoju karticu i obavijestite banku o mogućoj zloupotrebi.

– Promijenite lozinke za sve relevantne naloge koje ste koristili u aplikaciji.

– Prijavite slučaj policiji putem najbliže stanice ili online na internet stranici MUP-a Srpske.

Iz MUP-a Srpske apeluju na građane da budu oprezni i informisani jer, navode, prevaranti svakodnevno traže nove načine za krađu podataka i zloupotrebu vašeg povjerenja.

Foto: rtrs.tv/Screenshot, rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakArlov: Pozivom na broj 1401 pomažete završno opremanje Dnevnog centra “Podrži me – 9. januar” (VIDEO)
Naredni članakMUP Srpske upozorava građane: Prevara putem lažnih SMS u ime Pošte BiH (FOTO)