Direktor Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić izjavio je Srni da su dobre integracije u međunarodne organizacije sa kojima se može ostvariti ekonomska i druga saradnja, kao i da poslodavci Srpske to podržavaju ako će to omogućiti veću razmjenu roba i usluga, veći izvoz i valorizaciju naših resursa.

“U tom kontekstu, Republika Srpska ostvaruje oko 70 odsto izvoza prema članicama EU i uglavnom se ostvaruje pozitivan bilans u spoljnotrgovinskoj razmjeni. Uključujući zemlje regiona, radi se o najznačajnim spoljnotrgovinskim partenerima”, rekao je Aćić povodom samita BRIKS-a koji će se održati od 22. do 24. oktobra u Kazanju.

Prema njegovim riječima, s ciljem ostvarivanja značajnijeg ekonomskog rasta, potrebno je razmotriti kako unaprijediti saradnju i postići veće nivoe konvergencije dohotka sa državama članicama EU i zemljama regiona.

Delegaciju Republike Srpske na samitu BRIKS-a predvodiće predsjednik Republike Milorad Dodik.

Na samit je pozvano više od 60 šefova država, a svoj dolazak najavio je i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Grupaciju BRIKS-a trenutno čini 10 zemalja – Rusija, Kina, Indija, Brazil, Južna Afrika, Iran, Egipat, Etiopija, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, a želju za članstvom iskazao je još određeni broj zemalja.

Udio zemalja BRIKS-a u svjetskoj ekonomiji premašuje pokazatelje G 7 – grupe od sedam najrazvijenijih zemalja i taj udio nastavlja sa rastom. 

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakKošarac: Ataci na Srpsku samo će ojačati politiku predsjednika Dodika u odbrani interesa srpskog naroda
Naredni članakUdruženje penzionera: Hitno obustaviti montirani proces protiv predsjednika Srpske