Institut za javno zdravstvo počeo je sa prvim danima oktobra kontrolu nad influencom, a u prvoj sedmici kontrole u ovoj sezoni domovi zdravlja u Republici Srpskoj prijavili su 3.275 akutnih respiratornih infekcija, dok je registrovano 376 oboljenja sličnih gripu, rečeno je u Institutu.

U bolnicama u Republici Srpskoj u ovoj sedmici prijavljeno je 19 oboljelih od teške akutne respiratorne infekcije – Prijedor i Doboj po tri, Bijeljini i Nevesinje po jedan, u Foči dva i Trebinju devet oboljelih.

Načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Nina Rodić Vukmir rekla je da su najveću učestalost oboljenja sličnih gripu prijavile regije Banjaluka i Bijeljina.

– Najveći broj oboljelih od akutnih respiratornih infekcija i oboljenja sličnih gripu je u uzrasnoj grupi od pet do 14 godina i 30 do 64 godine, dok su u kategoriji teških akutnih respiratornih infekcija najviše obolijevali najmlađi i najstariji – navela je Vukmirova.

Ona je navela da je u prvoj sedmici kontrole nad gripom prijavljen jedan smrtni ishod od posljedica teške akutne respiratorne infekcije koji je bio pozitivan na virus korona , te da je riječ o osobi starije životne dobi sa višestrukim komorbiditetima.

Vukmirova je navela da je prema podacima sa kojima raspolaže Evropski centar za kontrolu bolesti i Svjetska zdravstvena organizacija, aktivnost virusa influence uglavnom u međusenzonskim vrijednostima odnosno na niskom nivou.

Ona je navela da virus korona nastavlja da cirkuliše u regionu, sa relativno malim brojem infekcija i postepeno opadajućim procentom pozitivnih uzoraka, što varira od zemlje do zemlje.

– Starije starosne grupe i dalje čine najveći procenat oboljelih slučajeva. Soj koji trenutno najviše cirkuliše je KP.3 /67 odsto/, a stopa smrtnosti od kovida 19 je niska – navodi Vukmiroma.

Prema njenim riječima, zbog većeg boravka u zatvorenom prostoru i mjestima gdje borave veće grupe ljudi /učionice, čekaonice, sredstva javnog prevoza, bioskopi/neophodno je primjenjivati mjere lične, a posebno respiratorne higijene kao i higijene prostora u kojem živimo i radimo.

Osim redovnog pranja ruku toplom vodom i sapunom, pokrivanja usta maramicom prilikom kihanja i kašljanja, Vukmirova kež da je jako važno često provjetravati prostorije.

U narednom periodu, kako je navela , posebnu pažnju treba obratiti prilikom posjete pacijentima u bolnicama, kao i osobama smještenim u ustanovama za trajni boravak – staračke domove, njega lica sa posebnim potrebama i slično.

– Trajanje posjete treba svesti na minimum, u posjetu ići samo ako smo sigurni da nemamo neku respiratornu infekciju i izbjegavati blizak kontakt sa oboljelim – istakla je Rodić Vukmir.

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske navode da se vakcinacija protiv gripa očekuje u novembru.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakŠljiva je najbolji saveznik dobre probave i vitalnosti
Naredni članakKošarac: Ataci na Srpsku samo će ojačati politiku predsjednika Dodika u odbrani interesa srpskog naroda