U Službi hitne medicinske pomoći dobojskog Doma zdravlja godišnje se obavi preko 18.000 pregleda. Četiri ljekara trenutno rade u ovoj službi. Oni su 24 sata na usluzi pacijentima.

Prehlada, glavobolja, povišena tjelesna temperatura, povišen krvni pritisak najčešći su simptomi pacijenata koji se javljaju na pregled u ovu službu. To su stanja koja ne spadaju u hitna. Ljekari naglašavaju da vrlo često zbog takvih pacijenata koji iskorištavaju Službu hitne medicinske pomoći trpe oni koji su zaista u stanju hitne potrebe.

Međutim, pacijentima je jednostavnije doći na pregled u ovu službu jer im je tako lakše, brže, bez plaćanja participacije i zakazivanja pregleda. Za jedan vikend u Službi hitne medicinske pomoći pregleda se oko 250 pacijenata te obavi preko 10 kućnih posjeta.

Ova služba predstavlja poseban vid zdravstvene zaštite čije je glavno obilježje izvanbolničko djelovanje s ciljem pružanja neophodne i neodgodive medicinske pomoći.

U Službi porodične medicine dobojskog Doma zdravlja u toku je registracija i preregistracija pacijenata koja je počela početkom septembra i trajaće sve do kraja oktobra.

Ova zdravstvena ustanova ima 21 tim porodične medicine, dnevno kroz ove timove prođe od 40 do 60 pacijenata.

Opširnije u prilogu:

Foto: rtvdoboj.org

RTV Doboj

Prethodni članakDodik: Iza Suda i Tužilaštva BiH stali stranci, ali je pravda na našoj strani
Naredni članakNuždić: Osuđujuća presuda Mrndžiću bila bi satisfakcija za srpske logoraše