Centralna izborna komisija BiH naredila je otvaranje vreća sa glasačkim listićima i ponovno brojanje s ciljem pravilnog objedinjavanja utvrđenih izbornih rezultata u osnovnim izbornim jedinicama i na biračkim mjestima gdje birački odbor nije pravilno utvrdio rezultat glasanja.

CIK će za nivo načelnika tražiti otvaranje vreća i ponovno glasanje na 26 biračkih mjesta u 17 osnovnih izbornih jedinica, za nivo skupština opština i opštinskog vijeća na 240 biračkih mjesta u 57 osnovnih izbornih jedinica, te za nivo gdje je kandidat dobio više glasova od političkog subjekta kojem pripada na 125 biračkih mjesta u 41 osnovnoj izbornoj jedinici.

Glavni kontrolor CIK-a Mustafa Laković u toku današnje sjednice rekao je da se naredba o otvaranju vreća sa glasačkim materijalom i ponovnom brojanju donosi u dva slučaja.

Prvi slučaj je kada je birački odbor napravio razliku u poređenju broja glasačkih listića u kutiji i sume važećih i nevažećih listića, a drugi kada je birački odbor napravio grešku gdje je kandidat dobio više glasova od političkog subjekta.

Po prijemu naredbe, izborne komisije treba da formiraju tim za otvaranje vreća sa glasačkim materijalom i brojanje glasačkih listića.

Zatim treba da pisanim putem obavijeste akreditovane posmatrače koji imaju pravo da posmatraju rad izborne komisije i tima za otvaranje vreća o mjestu i vremenu brojanja listića, nakon čega organizuje otvaranje vreća i brojanja listića.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakVRIJEME: Sutra oblačno sa kišom, uz kratkotrajno razvedravanje
Naredni članakCIK objavio nove preliminarne rezultate: Obrađeno 94,35 odsto biračkih mjesta