Svaki stepen razlike između dvije ruke rizik od srčanog ili moždanog udara u narednih 10 godina povećava za jedan odsto.

Ova studija ukazuje da što je veća razlika u krvnom pritisku između ruku, to je veći vaskularni rizik, pa je ključno izmjeriti pritisak u obje ruke kako bi se utvrdilo koji pacijenti su pod značajno povećanim rizikom.

Razlika od 10 više ili manje smatra se normalnom – i nije razlog za zabrinutost. Međutim, veća očitavanja mogu biti znak sužavanja ili očvršćavanja arterije, što može uticati na protok krvi.

Simptomi arterijske hipertenzije

Simptomi arterijske hipertenzije mogu biti glavobolja, zujanje u ušima (tinitus), vrtoglavica, mučnina, osjećaj težine u grudima, kratak dah, brzo zamaranje, slabija tolerancija napora i smetnje vida. Međutim, ne bi trebalo zaboraviti da bolest često nema nikakvih simptoma, te je zbog toga i zovu “tihi ubica”.

Ponekad nastaje hipertenzivna kriza – nagli skok krvnog pritiska praćen jakom glavoboljom, povraćanjem i prolaznim neurološkim deficitima. To je hitno stanje i zahtijeva brzu reakciju kako bi se krvni pritisak snizio te spriječile posljedice koje mogu biti fatalne, prenosi Kurir.

Foto: Freepik

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakDa li se smiju cijediti potkožne bubuljice?
Naredni članakKako očistiti tuš ručicu?