Predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Irena Hadžiabdić izjavila je danas da izlaznost na lokalnim izborima do 15.00 časova iznosi 34,98 odsto od ukupno registrovanih birača.

“U odnosu na izbore prije dvije godine, kada je izlaznost bila 35 odsto, smatramo da je današnja izlaznost u rangu prethodnog izbornog ciklusa”, navela je Hadžiabdićeva.

Prema njenim riječima, podaci sa terena ukazuju i na određena kršenja izbornog procesa u Bratuncu, Tesliću, Kozarskoj Dubici, Zvorniku i Derventi.

Ona je zahvalila policiji na saradnji u vezi sa izvještajima o stanju bezbjednosti na biralištima, te o sumnjama u određena krivična djela.

“Važno je da se odmah pozovi nadležna tužilaštva po prijavama policije i da se u svakom slučaju u koji imamo sumnju da je izvršeno krivično dijelo vrše dalje radnje”, rekla je Hadžiabdićeva.

Ona je navela da pri tome misli na probleme koji su se tokom dala desili u Bratuncu, gdje postoje sumnje na kupovinu glasova, Tesliću zbog sumnje u glasanje za drugog, Kozarskoj Dubici zbog sumnje u uništavanje izbornih isprava, Zvorniku zbog prijetnji upućenih na biračkom mjestu, te Derventi, gdje je došlo do uništavanja izbornih isprava.

Prema ocjeni članova CIK-a, danas je uobičajen izborni dan, iako postoje kršenja i narušavanja izborne ćutnje.

“Do ovog momenta dobili smo 142 prijave, a što se tiče povreda na biračkim mjestima, za koje su u prvom stepenu nadležne opštinske izborne komisije, imamo 39 prijava prigovora, odnosno prijava”, rekla je Hadžiabdićeva.

Ona je pojasnila da je riječ o tome da je dolazilo do kraćih prekida na pojedinim biračkim mjestima u pojedinim izbornim jedinicama, nakon čega je proces nastavljen.

“Uglavnom je proces prekidan zbog verbalnih ili fizičkih napada, problema sa posmatračima na nekoliko mjesta. Na nekim mjestima je veća gužva, što pokazuje važan interes birača da izađu na izbore. Što se tiče pilot projekata, naše izborne tehnologije koje primjenjujemo na ovim izborima se i dalje uspješno testiraju”, rekla je predsjednik CIK-a BiH.

Hadžiabdićeva je navela da ima problema sa očitavanjem otiska prsta, naročito kod starijih lica, kao i sa opremom čiji dijelovi se zamjenjuju, ali ne i novih problema koji bi uticali na prekid ili odustajanje od primjene izbornih tehnologija.

“Svi ovi problemi hitno se rješavaju u saradnji sa predsjednicima opštinskih izbornih komisija sa kojima su i naše služb”, rekla je Hadžiabdićeva.

Naredna konferencija za novinare CIK-a BiH zakazana je za 21.00 čas.

Foto: rtrrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakIzlaznost birača u opštinama i gradovima do 15 časova
Naredni članakMUP Srpske objavio registrovane incidente u izbornom danu do 16 časova u Srpskoj