Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić izjavila je da su u ovoj školskoj godini obezbijeđene stipendije za 558 učenika prvog razreda u 35 srednjih škola u 26 lokalnih zajednica i da je za te namjene u budžetu obezbijeđeno 900.000 KM.

Stojičićeva je istakla da su obrazovanje i kultura poluge razvoja društva, te da je neophodno konstantno ulagati napore da se u tim oblastima iskoristi sav potencijal.

– Mnogo se ulaže i u predškolsko obrazovanje i vaspitanje, jer je to osnova na kojoj dijete stiče važna predznanja za život u zajednici, prilagođavanje i učenje, te ih priprema za polazak u školu i promjene koje to donosi. Velika sredstva smo uložili u povećanje broja predškolskih ustanova, te nas raduje činjenica da smo u 2023/2024. godini zabilježili za 20 odsto veći obuhvat djece u javnim vrtićima – rekla je Stojičićeva Srni.

Ona je navela da je urađeno mnogo i kada je riječ o stvaranju uslova za osnivanje novih ustanova u mjestima u kojima ranije nije postojalo institucionalno predškolsko vaspitanje i obrazovanje, te u proširivanje kapaciteta u mjestima gdje je bila jasno izražena potreba za tim.

– Tako sada imamo predškolske ustanove u okviru osnovnih škola u Driniću, Donjem Žabaru, Pelagićevu, Јezeru. Za ove namjene Vlada Republike Srpske obezbijedila je ukupno više od 1,8 miliona KM – navela je Stojičićeva.

Ona je dodala da su uslovi za proširenje kapaciteta u predškolskim ustanovama stvoreni u Srpcu, Rogatici, Novom Gradu i Novoj Topoli ukupnim ulaganjem od 2.317.000 KM.

Stojičićeva je navela da je cilj Ministarstva i da nastavi proces digitalizacije u sistemu obrazovanja na svim nivoima i primjene najboljih softvera, te da je u toj oblasti već mnogo urađeno.

– U okviru projekta “Opremanje vaspitno-obrazovnih ustanova u Republici Srpskoj računarskom opremom i softverom” vrijednog 24 miliona KM u proteklom periodu isporučeno je 250 laptopa za srednje škole za potrebe vođenja elektronske pedagoške dokumentacije – “eDnevnika”, te 2.370 računara za nove kabinete informatike u svim srednjim školama – rekla je Stojičićeva.

Prema njenim riječima, Ministarstvo teži i da uskladi potrebe privrede sa strukovnim obrazovanjem trećeg i četvrtog stepena, tako da su izvršene određene izmjene zakona o srednjem obrazovanju.

– Cilj je da stvorimo pretpostavke za dualno obrazovanje, kao i da poslodavci koji primaju učenike na praktičan rad i isplaćuju im naknade, imaju poreske olakšice. Težimo da napravimo punu saradnju sa akterima u obrazovanju kako bismo kreirali politike koje su ostvarive i koje će znatno doprinijeti razvoju ovog sistema – rekla je Stojičićeva.

Ona kaže da je ponosna i na ulaganja u oblasti kulture, a posebno na dugo iščekivano osnivanje Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo koje je svečano otvoreno u maju.

– Ovim je Republika Srpska dobila drugi nacionalni teatar i priliku za ravnomjeran razvoj pozorišne umjetnosti i kulture u cijeloj Republici, za šta je Vlada Republike Srpske obezbijedila gotovo 4,1 milion KM – navela je Stojičićeva.

Prema njenim riječima, ulaganje značajnije od svakog materijalnog jeste ono založeno u ovogodišnje proglašenje Crkve Svetog arhanđela Mihaila u manastiru Moštanica na području opštine Kozarska Dubica spomenikom kulture, odnosno nepokretnim kulturnim dobrom od izuzetnog značaja.

Kada je riječ o planovima za naredni period, Stojičićeva je najavila da je jedan od najznačajnijih projekat izgradnje Muzejskog kompleksa rodne kuće Filipa Višnjića u Gornjoj Trnovi na području opštine Ugljevik.

– Ovaj projekat značajan je jer predstavlja zajedničku aktivnost Republike Srpske i Srbije, odnosno povezuje Loznicu i Ugljevik. Kroz ovaj projekat povezuje se rodni kraj Vuka Karadžića i Filipa Višnjića, a izgradnjom ovog muzejskog kompleksa bila bi povećana turistička ponuda i stvorena neraskidiva veza između jednog naroda na dvije obale Drine, te osnažila dosadašnja uspješna saradnja sa Republikom Srbijom – rekla je Stojičićeva.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakU toku pripreme za jesenju sjetvu, zemljištu pogodovale padavine
Naredni članakDOBOJ: Gradska izborna komisija Doboj: Registrovano 62.165 redovnih birača